ads

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Style6

Dnes sa so zariadeniami, ktoré vedia merať hodnoty srdcového tepu takmer roztrhlo vrece. Starý známy hrudný snímač tepu alebo pulzomer ide postupne do úzadia a každý z výrobcov sa snaží priniesť na trh niečo iné a inovatívne. Ako prvý prišiel na trh MIO so svojimi úspešnými optickými senzormi srdcového tepu (použité v MIO Fuse, MIO Link, MIO Alpha a licenciu kúpil Adidas, TomTom a dokonca aj Garmin - Forerunner 225), následne sa prezentoval Fitbit (optický senzor vo Fitbit Charge HR a Fitbit Surge) a najnovšie prišiel aj Jawbone UP3. Ako k meraniu tepu pristupuje Jawbone sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Jawbone vo svojom UP3 použil multi senzorovú technológiu na meranie kľudového srdcového tepu ako jedného z najlepších indikátorov zdravia ľudského srdca. Kľudový pulz nie je to isté ako aktívny srdcový pulz. Aktívny tep môže byť meraný hocikedy počas dňa a môže sa meniť v závislosti na aktivite, strave, strese a ďalších vplyvov.
Naproti tomu meranie kľudového tepu minimalizuje všetky externé faktory. Je meraný pred tým, než sa zobudíte, pohnete, najete alebo dokonca začnete rozmýšľať. Jawbone preto verí, že práve kľudový tep je ten správny, ktorý dáva konzistentný obraz o zdraví vášho srdca.

Čo presne je kľudový tep?

Meranie kľudového srdcového tepu sleduje počet úderov srdca za minútu, počas fázy kedy je vaše telo v stave úplného kľudu - odpočinku. Každý človek má jedinečnú kľudovú srdcovú frekvenciu, pulz. Závisí na stavbe tela, životnom štýle, genetických predispozíciách a ďalších faktoroch. Je teda veľmi užitočné sledovať namerané údaje a trendy vývoja počas časových periód. Normálna hodnota kľudového tepu sa pohybuje v rozmedzí 60 – 80 úderov za minútu.



Ako Jawbone UP3 meria srdcový tep?


Na meranie tepu UP3 používa bio-impedančné senzory umiestnené na spodnej strane remienka. Vyzerajú ako malé zlaté plôšky v tvare štvorca. Senzory merajú tep automaticky (po aktivovaní módu spánok) počas odpočinku pred vašim zobudením. Jawbone hovorí, že práve tieto merania sú tým najsmerodatnejším a najspoľahlivejším ukazovateľom pri zlepšovaní vášho zdravia. 


Ako nám pomôže Smart Coach funkcia?


Nová funkcia Smart Coach ("inteligentný tréner") využíva hodnotu kľudového tepu ako mierku na zlepšenie kondície srdca. S pribúdajúcimi nameranými hodnotami Smart Coach získava viac a viac informácií o vás a vašom tele. Následne potom posiela tipy a notifikuje vás o dôležitých trendoch v nameraných dátach. Je to aktívne koučovanie, ktoré vám pomáha zlepšiť celkovú kondíciu a optimalizuje zdravie vášho srdca.

Ako môžem zlepšiť kľudový pulz?


Pozrite sa na nasledujúce tipy a skúste sa riadiť radami Smart Coach-a.

Vyberajte si zdravšie jedlá, používajte UP Food skóre, aby ste sa naučili, čo je zdravšie
Dodržujte pitný režim
Majte pod kontrolou stres a vyhýbajte sa úzkosti počas dňa
Snažte sa dodržiavať čas spánku a zobudenia
Vybudujte si pravidelné zvyky – cvičte
Vyhýbajte sa fajčeniu

Prečo UP3 nemeria aktívny srdcový tep?

Jawbone sa zatiaľ primárne sústredil na meranie kľudového pulzu avšak v blízkej budúcnosti bude fitness náramok UP3 vedieť merať aj aktívny srdcový tep. Všetko je otázka novej aktualizácie softwareu, ktorá umožní merať aj aktívny tep a to hocikedy počas dňa alebo teda po cielenom spustení.



Jawbone opäť potvrdil, že má vlastnú filozofiu a cestu, ktorou chce ísť. Aj keď niektorým z nás možno UP3-ke chýba displej alebo smart notifikácie, Jawbone stále zostáva jednotkou na trhu fitness náramkov. Pripravované aktualizácie merania tepu urobia Jawbone UP3 ešte viac atraktívnejší ako je teraz.

[Zdroj: jawbone blog, Autor: senand www.wearables.sk]

«
Ďalší
Novší príspevok
»
Predošlí
Staršie príspevky

2 komentárov:

  1. Neviete kedy plánujú rozšíriť meranie srdcového tepu o aktívne meranie? Neprichádzajú o zákazníkov,keď im chýba táto funkcia?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Presný dátum zatiaľ zverejnený nebol. Myslím, že to bude niekedy na jeseň resp. pred Vianocami, čo bude kľúčové. Jawbone komunita je veľmi silná a aktuálna absencia merania aktívneho srdcového tepu ju neohrozí. Jawbone má iné prednosti pre ktoré je tak obľúbený a po spomínanom update svoju pozíciu len posilní.

    OdpovedaťOdstrániť


Top