ads

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Style6

Výrobca Polar v júny priniesol na trh nástupcu obľúbeného modelu GPS multišportových hodiniek Polar M400 s jednoduchým názvom Polar M430, ktorý sa zjavne drží produktovej rady. Pozreli sme sa bližšie, čo všetko nového priniesla pridaná tridsiatka. 

Balenie samotných hodiniek je v duchu aktuálneho dizajnu. Priehľadná predná strana vás navnadí na to, čo skrýva vo vnútri. Vo vnútri nájdete samotné hodinky, nabíjací káblik a manuál. Čo viac potrebujete? Všetko ostatné nájdete na stránkach výrobcu aj v CZ jazyku.

 

Polar M430: Dizajn 

Hneď na prvý pohľad je každému zrejmá podobnosť s už spomenutým predchodcom Polar M400. Funkčný dizajn teda zostal nezmenený s piatymi ovládacími tlačidlami – 2 na ľavej strane a 3 na pravej strane tela hodiniek z tvrdého plastu. Takisto zostal LCD displej s rozlíšením 128x128 pixelov. Displej je čiernobiely s podsvietením do modra a veľmi dobre viditeľný aj na priamom slnku. Dnes by ste mohli čakať farebný displej, ale ak ste športovec a prahnete najmä po funkčnosti, budete spokojný. Domovskú obrazovku si môžete prispôsobiť resp. vybrať si jednu z preddefinovaných tzv. watchface, čo určite každého poteší. Nečakajte však nejaké výrazné možnosti typu Garmin Connect IQ.



Spodnej strane hodiniek dominuje prvá veľká novinka, ktorou je optický senzor tepu. Senzor má vypuklý tvar - nie je zapuzdrený do tela hodiniek ako napríklad u Garmin fénix 5. Podobný senzor Polar použil v smart hodinkách Polar M600 a keďže sa osvedčil, neváhali ho použiť aj tu. Je pomerne veľký – až 6 LED diód, čo má zabezpečiť čo najpresnejšie meranie tepu.  Nájdete tu aj nový nabíjací konektor, ktorý nemá žiadnu záslepku”, čo pôsobí trošku stroho. O konektor sa budete musieť teda starať trošku viac, aby vám nezoxidoval.



Zmenou vzhľadu prešiel aj hodinkový remienok, ktorý dostal odvetranie v podobe dier, čo sme ocenili počas športovania - pri potení. Materiál remienka je príjemný na dotyk, pevný a zároveň ohybný, dobre sadne na ruku a zabezpečí správne prilnutie hodiniek. Je z pevnejšieho materiálu ako remienok, ktorý mala Polar M400-ka a zároveň je trošku užší, takže nepôsobí masívne.

Polar M430 je dostupný v troch farbách – biela, šedá, oranžová a už aj klasická čierna. V našom teste sme mali práve šedú, ktorá je celkom pekná, nenápadná. Hodinky vážia len 51 gramov, čo oceníte počas celodenného nosenia a dajú sa hravo skryť aj pod košeľu, či tričko s dlhými rukávmi. Celkovo teda dizajn prešiel len kozmetickými zmenami, ktoré však prispievajú k väčšiemu komfortu. Jednoducho povedané hodinky sa príjemne nosia a neprekážajú pri každodenných činnostiach. Pozrite sa ako vyzerajú napríklad vedľa fénix 5.

 


Polar M430: Podpora multišport a monitor aktivity 

M430-ky sú multišport hodinky to znamená, že s nimi dokážete monitorovať viacej športov, nielen napríklad beh, bicyklovanie a kardio. Znamená to, že konkrétny šport, ktorý radi robíte si sami pridávate v mobilnej aplikácii Polar Flow a verte, že ich je tam veľký počet. Tu si zároveň nastavujete aj obrazovky s dátovými políčkami, medzi ktorými sa viete prepínať počas aktivity. Teda napríklad počas behu vás zaujíma zrýchlenie, rýchlosť, celková vzdialenosť, ubehnutý čas a hodnota srdcového tepu. Pre kardio cvičenie však postačí iba vedieť aktuálny srdcový tep - zónu tepu, prípadne aktuálny čas a stopky. Sami sa zvolíte aké veličiny chcete vidieť na hodinkách počas aktivity, čo je veľmi praktické a naozaj potrebné. Nastavenie je pomerné jednoduché a intuitívne, takže nebudete musieť zdĺhavo pátrať ako na to. Po uložení nastavených hodnôt musíte vždy hodinky zosynchronizovať (synchronizáciu môžete spustiť podržaním ľavého dolného tlačidla) s mobilným telefónom.


 


Aby ste vedeli presné údaje o rýchlosti, vzdialenosti, či nastúpanej výške majú hodinky integrované GPS.  K čomu sa viaže aj druhá novinka - možnosť nastavenia presnosti GPS, pomocou ktorého dokážete šetriť batériu. Dostupné sú nastavenia – 1s, 30s a 60s interval merania (platí, že čím väčší interval, tým vyššia výdrž batérie, na úkor detailného záznamu). Presnosť GPS v mestskom teréne bola uspokojivá, a počas malej turistiky si taktiež Polar viedol dobre. Pri oblačnej oblohe a stromoch mu však trvalo trošku dlhšie nájsť potrebný počet satelitov pre poriadny GPS príjem, tomu však pomôžete aktualizovaním A-GPS, ktoré sa aktualizujú pri synchronizácii so smartfónom. Teraz môžete tiež využiť funkciu späť na štart (back to start) a hodinky vás budú navigovať pomocou veľkej smerovej šípky späť na východziu pozíciu vašej aktivity. Žiadnu sofistikovanú mapu nečakajte, tá býva výbavou vyššej triedy športtesterov.

 


Na meranie srdcového tepu slúži nový optický snímač srdcového tepu, ktorý využíva až 6 svetelných diód a ako sme už spomínali prvý krát bol použitý v hodinkách Polar M600. Polar hovorí o vylepšenom algoritme, ktorý zabezpečí ešte spoľahlivejšie meranie, čo najviac sa približujúce kvalite merania tepu pomocou hrudného pásu Polar H10. Musíme skonštatovať, že s meraním tepu nebol problém a je v porovnateľnej kvalite s akoukoľvek konkurenciou. Dokonca pri intervalovom cvičení, kde sa tep často mení boli reakcie dobré. Treba si uvedomiť, že optická metóda merania tepu je závislá na veľa parametroch ako je pokožka používateľa, či teplota prostredia a tak sa odchýlky môžu a budú vždy vyskytovať.

Horúcou novinkou je aktualizácia z konca augusta, ktorá priniesla kontinuálne meranie tepu 24x7 počas dňa aj v noci. Polar teda rozšíril ponuku o ďalší produkt k prvej lastovičke fitness náramku  Polar A370, ktorý mal toto meranie ako prvý. Priamo na hodinkách vidíte štatistiky srdcového tepu. Napríklad po zobudení sa, budete vedieť Max a Min hodnotu vášho tepu počas spánku.

 


Ten, kto potrebuje presné hodnoty srdcového tepu môže pomocou bluetooth prepojenia pripojiť hrudný snímač tepu (hrudný pás) Polar H7 alebo novší Polar H10 (nenachádza sa v balení). Pomocou bluetooth smart pripojíte aj Stride senzor, ktorý využijú najmä bežci na meranie kadencie, dĺžky kroku, aby si zlepšili techniku a výkon. Spomínané senzory sme nemali k dispozícii.

Nesmieme zabudnúť na integrovaný monitor aktivity, ktorý počíta prejdené kroky, vzdialenosť, spálené kalórie a počas noci sleduje váš spánok. So spánkom súvisí aj ďalšia novinka, ktorou sú rozšírené spánkové charakteristiky tzv. SleepPlus. Funkcia umožňuje automaticky detekovať spánok, meria celkový čas, jeho kvalitu (plytký, hlboký spánok), ale dáva užívateľovi aj spätnú väzbu o účinku spánku na osobnú kondíciu, čo môže pomôcť pri plánovaní tréningov. Monitor aktivity fungoval štandardne jeho výhodou je aj možnosť určovať rýchlosť a vzdialenosť z pohybu zápästia, čo konkurencia nedokáže. Túto funkciu využijete tam, kde nebude dostupné GPS pripojenie.

 


Hodinky taktiež ponúkajú množstvo funkcií, ktoré využijú naozaj náročnejší športovci ako sú napríklad fitness test, tréningové benefity, test zdatnosti, bežecký index a program, osobné výkony, odhad cieľového času, či čas potrebný na regeneráciu.

Polar M430: Smart funkcie a spracovanie nameraných údajov

Hodinky podporujú štandardné smart funkcie, na ktoré sme zvyknutí. Prvým krokom je inštalácia mobilnej aplikácie Polar Flow, ktorú použijete aj na oživenie. Aplikácie je intuitívna, relatívne dobre vyladená a komunikácia s hodinkami prebiehala bez problémov aj keď sem tam sa vyskytol problém so synchronizáciou. Ak chcete využívať smart funkcie ako upozornenie na prichádzajúci hovor, či sms musí byť aplikácia Polar Flow stále spustená na vašom smartfóne a musíte mať nepretržite zapnutý bluetooth na vašom telefóne. Smart funkcie počas nášho testu fungovali spoľahlivo a dosah bluetooth spojenia bol taktiež dobrý. Hodinky vás upozornia na udalosť jemným zavibrovaním alebo aj zvukovým signálom. Displej však nedovoľuje zobraziť veľa znakov, takže notifikácie sú osekané. Postačujú však na to, aby ste videli od koho správa prišla a teda či máte reagovať alebo cvičiť ďalej.

Všetky namerané údaje z vašich osobných údajov si pozeráte ihneď priamo na hodinkách (dokonca aj spánkové štatistiky, čo nie je štandard u iných výrobcov) v spomínanej mobilnej aplikácii alebo vo WEB verzii aplikácie, kde nájdete veľa ďalších možností a funkcií. Môžete si tu plánovať vaše tréningy, pozerať a analyzovať dosiahnuté výsledky, spojiť sa s trénermi, priateľmi atď. Popísať všetky funkcie by bol námet na separátny článok – možno v budúcnosti. Spomenieme, že WEB verzia má už podporu CZ jazyka, tak ako aj samotné hodinky.



Polar M430 sú vodotesné hodinky, s ktorými môžete smelo plávať a sprchovať sa. Funkčnosť optického merania tepu počas plávania nie je garantovaná, pretože sa mení teplota pokožky a odchýlky môžu byť značné. 240 mAh batéria vydrží týždeň aj s používaním smart notifikácií a s občasným použitím GPS a optického senzora. Väčší záťažový test sme nerobili, výrobca udáva výdrž 8 hodín pri zapnutom GPS a meraní tepu, čo by malo postačovať na štandardné výkony.


Záver a zhodnotenie

Čo povedať na záver? Potrebujete spoľahlivé multišportové GPS hodinky strednej kategórie, ktoré majú optický senzor tepu, dostatok športových funkcií, smart funkcie a solídnu výdrž batérie? Myslíme si, že s Polar M430 neurobíte krok vedľa. Hodinky sú zamerané na funkčnosť, spoľahlivosť a využiteľnosť každý deň. Klasika, ktorá vám bude slúžiť.

Výhody

  • jednoduchý a kompatkný dizajn
  • dobre čitateľný displej
  • optický senzor tepu na zápästí s kontinuálnym meraním tepu 24x7
  • podpora multišport
  • monitor aktivity a rozšírené spánkové charakteristiky
  • smart notifikácie
  • možnosť nastavenia presnosti GPS
  • dobrá výdrž batérie 

Nevýhody

  • jednoduchý dizajn
  • niekomu môže chýbať farebný displej
  • málo znakov na displeji kvôli smart notifikáciam
  • nemožnosť meniť remienky
  • občasné problémy so synchronizáciou údajov


[autor: senand www.wearables.sk]

«
Ďalší
Novší príspevok
»
Predošlí
Staršie príspevky

Žiadne komentáre:

Pridať komentár


Top