ads

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Style6

Poslednou novinkou z dielne výrobcu Fitbit sú športové smart hodinky Fitbit Ionic. Môžeme povedať, že sú spojením dvoch predchádzajúcich modelov Fitbit Surge a Fitbit Blaze. Zo Surge si zobrali hlavne GPS modul a z Blaze dizajn, farebný displej a štýl. Čo však všetko ponúknu športu chtivému zákazníkovi, to sa dozviete v nasledujúcich riadkoch. Na začiatok povieme, že sme testovali s telefónom Apple Iphone 6s (iOS 10.3.2).

Fitbit Ionic: Balenie

Najprv pár riadkov k balení produktu. Krabička je štýlová, Fitbit drží dizajn produktov. Vo vnútri nájdete hodinky, nabíjací USB kábel, remienky v 2 rozmeroch pre širšie a užšie zápästie a krátky návod. Všetko má svoje miesto a krabička svojim dizajnom vynikne.


Fitbit Ionic balenie

Fitbit Ionic: Dizajn a ovládanie

Nie ste už unavený z tých štandardných okrúhlych dizajnov športových hodiniek? My už trošku sme. :-) Áno, okrúhly tvar je pekný a nadčasový, ale nechceli by ste byť trošku niečo extra? Ak áno, tak Fitbit Ionic vás určite zaujme. Hneď na prvý pohľad uvidíte, že sa nejedná o hodinky z dielne Garmin, Polar alebo Suunto, či Samsung. Telo hodiniek je vyrobené z ľahkého a odolného leteckého hliníka, čo sa prejavilo na nízkej hmotnosti – iba 47g. Hodinky tak naozaj na zápästí takmer necítite a nemusíte sa báť nízkej odolnosti. Telo hodiniek je ploché a tak ich ľahko skryjete pod košeľu, či pulóver. Spodná časť s osadeným optickým senzorom tepu má mierne vypuklý tvar. Údajne preto, aby senzor tepu dobre priliehal na kožu v každej situácii, čo má zabezpečiť správne meranie srdcového tepu. Musíme skonštatovať, že to naozaj funguje ako má. Nemusíte sa báť žiadnych odtlačených vzorov na vašej ruke a zároveň svetlo z diód dopadá na ruku v požadovanom uhle. Na výber máte 3 farebné prevedenia tela hodiniek označené ako Silver (strieborná), Gray (šedá) a Orange (oranžová). V našom teste sme mali farebnú kombináciu Blue-Gray / Silver označenú aj ako White, ktorá je decentná a dobre sa hodí k dennému outfitu. Zdôrazňuje skôr smart ako športovú stránku hodiniek.



Prednej strane dominuje hranatý dotykový displej s vysokým jasom, ktorý je chránený proti poškodeniu sklíčkom Gorilla Glass 3. Údaje na displeji boli viditeľné bez problémov pri každých svetelných podmienkach. Displej môže byť počas používania vypnutý, čo šetrí energiu a aktivuje sa pri pohybe, otočením zápästia smerom k tvári používateľa. Funguje to spoľahlivo a zároveň šetríte batériu.

Fitbit Ionic - telo hodiniek

Kedže dnes si každý rád hodinky prispôsobí podľa nálady, či outfitu, aj Ionic podporuje vymeniteľné remienky. Ponuka remienkov je slušná, môžete si vybrať zo športových (pekne odvetraných) alebo kožených. Jednoduchým stlačením sa remienok oddelí od hliníkového tela a Fitbit si farebne zladíte podľa nálady. Odopínanie a zapínanie fungovalo dobre, otázkou zostáva spoľahlivosť zapínacieho mechanizmu – či sa dlhším používaním nevychodí a tak remienok nebude spoľahlivo držať ako má, to sa uvidí pri dlhšom používaní. Štandardný remienok bol príjemný na dotyk, pevný a zároveň ohybný a nezachytávali sa ňom malé nečistoty, takže nie je čo vytknúť.

Fitbit Ionic - vymeniteľný remienok

Na bokoch tela hodiniek nájdete 3 ovládacie tlačidlá (2 na pravo, 1 na ľavo), ktoré  sa používajú ako doplnok k dotykovému displeju. To na ľavej strane použijete ako tlačidlo pre návrat (späť) a aktiváciu Fitbit Pay, prípadne na rozsvietenie hodiniek. Zostávajúce dve sú určené na ovládanie pri aktivitách. Je výhodou, že môžete ovládať hodinky aj tlačidlami, pretože počas športového výkonu je to ľahšie ako triafať sa na plochu dotykového displeja. Čo sa týka ovládania swipe pohybom prsta po dotykovom displeji, tak to bolo bez problémov. Spočiatku rýchle reakcie sa časom trochu spomalili, scrolling bol však plynulý. Počítame, že tu bude Fitbit ešte Ionic vylepšovať.

Fitbit Ionic - veľkosť hodiniek na ruke

Fitbit Ionic: Výbava senzorov

Hodinky dostali do výbavy celkom slušný počet senzorov, ktoré vám budú slúžiť. Nájdete tu výškomer, 3D akcelerometer, digitálny kompas, GPS modul, optický senzor tepu, či svetelný senzor. Výrobca nezabudol ani na vibračný motorček, ktorý slúži na upozornenia. Nečakajte však, že k Ionic pripojíte nejaký externý športový senzor napríklad hrudný snímač tepu, snímač kadencie alebo rýchlosti, či footpod a pod. Snáď výrobca v budúcnosti bude myslieť aj na takúto možnosť rozšírenia. Určite vás zaujíma presnosť optického senzora srdcového tepu. Ako iste viete, presnosť optického merania závisí na viacerých faktoroch. My sme testovali pri rýchlej chôdzi, pri jazde na stacionárnom bicykli a v posilňovni. Ako vidno na grafoch, Ionic si viedol pomerne dobre, pri meraní nenastali žiadne neočakávané výkyvy. Dokonca lepší výsledok dosiahol pri cvičeniach v posilňovni s činkami ako napr. optický senzor vo fénix 5. Detailnejšie porovnania s hrudným pásom sme nerobili. Myslíme si, že senzor spĺňa požiadavky priemerného športovca. Ak niekto potrebuje naozaj presné hodnoty tepu, určite siahne po hrudnom snímači.

Fitbit Ionic - grafy z mobilnej aplikácie Fitbit (srdcový tep, prehľad krokov, spánkový graf)

Fitbit Ionic: Osobná aktivita a podpora multišport

Ionic, tak ako každý Fitbit monitoruje osobnú aktivitu 24 hodín, 7 dní v týždni a to samozrejme so zapnutým optickým senzorom srdcového tepu. Všetko funguje ako má a namerané údaje ako počet prejdených krokov, nastúpaných poschodí, spálené kalórie, hodnotu srdcového tepu atď. nájdete zobrazené priamo v hodinkách na dedikovanej obrazovke. V noci hodinky monitorujú váš spánok a Ionic vie poskytnúť naozaj komplexný prehľad o vašom spánku. Meria trvanie spánku, plytký, hlboký spánok, REM fázu, prebudenie. Všetky údaje samozrejme nájdete v mobilnej aplikácii. V monitorovaní aktivity teda Fitbit exceluje! Čo nám chýbalo priamo v hodinkách je - zobrazenie histórie nameraných údajov. Napríklad sumárny prehľad za 7 dní počet prejdených krokov alebo trvanie spánku, inak v tomto smere nemáme Ionicu čo vytknúť. 

Fitbit Ionic - dostupné športové aplikácie

Ionic sú v ďalšom rade aj multišport hodinky. Znamená to, že sú vhodné na monitorovanie viacerých športov. Ako to teda funguje? Hravo si z prehľadnej ponuky vyberiete šport, ktorý sa chystáte robiť a hodinky sa postarajú o všetko ostatné. Na výber máte niekoľko športov, ktoré môžete využitím mobilnej aplikácie kedykoľvek doplniť. Okrem štandardných športov v zozname nájdete aj plávanie, kick box, pilates, tenis, bootcamp, jogu a ďalšie. Prispôsobiť si môžete aj tzv. dátové políčka, čiže veličiny, ktoré chcete vidieť počas vášho výkonu. Na výber však dostanete iba zopár možností (aktuálny čas, hodnota tepu, spálené kalórie, čas cvičenia, čas na kolo atď.), ktoré sú prednastavené v závislosti o aký šport sa jedná. Naraz na displeji vidíte max. 3 dátové políčka, z ktorých stredné sa dá scrollovať. Tu sme čakali trošku viac, je to ozaj iba základné prispôsobenie, ktoré by však štandardnému športovcovi malo postačovať. Na konci každého cvičenia vám Ionic ukáže prehľadný sumár dosiahnutého výkonu. Chýba tu opäť nejaká obrazovka s prehľadom aspoň 5 posledných aktivít.  Ako sme už spomínali, Ionic má GPS modul, takže aktivity ako beh, bicykel, chôdza, či turistika v prírode nebudú žiadny problém tj. uvidíte presnú rýchlosť, vzdialenosť, zrýchlenie aj prejdenú trasu. Rýchlosť nájdenia GPS signálu bola dobrá, niet čo vyčítať. Zaznamenanú trasu však nájdete zobrazenú v mobilnej aplikácii, nie na displeji hodiniek. Takisto na displeji nebudete vidieť trasu počas behu, ani výškový profil trate. Netreba zabúdať, že Ionic nie je 100% športtester, ale športové smart hodinky. 

Fitbit Ionic - obrazovky počas aktivity a sumár

Čo sa nám naozaj páčilo, je aplikácia Fitbit Coach. Môžeme ju nazvať aj ako asistované cvičenia, prosto osobného coacha budete mať vždy po ruke. Priamo v hodinkách nájdete cvičenia ako 7 min. workout, 10 min. ABS, či cvičenia na hrudník, ktoré sú pekne názorne vykonané inštruktorom a hodinky vás coachujú počas celého cvičenia. Toto spracovanie je naozaj motivujúce a môže pomôcť najmä začiatočníkom alebo tým, ktorí potrebujú trošku povzbudenia. Škoda, že obraz a animácia nie je doplnená aj zvukom resp. hlasovými povelmi pri cvičení, účinok by bol ešte intenzívnejší. Tak, či onak takúto možnosť nenájdete nikde inde, u žiadnej konkurencie!

Fitbit Ionic: Aplikácie

Priamo v hodinkách nájdete zopár predinštalovaných aplikácií ako sú Relax (dychové cvičenia), Wallet (pre Fitbit Pay), Weather (aktuálne počasie), Coach (asistované cvičenia) a aplikácia na počúvanie hudby.
Prvou výraznou novinkou je možnosť inštalácie rôznych ďalších smart aplikácií. Čiže tak ako napríklad Google má aplikačný obchod Google Play, Garmin svoj Connect IQ, tak aj Fitbit už ponúka vlastný obchod. Nájdete v ňom rôzne aplikácie - športové, hudobné, utility, jednoduché hry, ale aj tzv. „clock face“ pozadia pre domovskú obrazovku. Do obchodu sa dostanete priamo pomocou aplikácie Fitbit a v kategóriách si vyberiete to, o čo máte záujem. Inštalácia je jednoduchá, dôležité je mať prepojené hodinky so smartfónom pomocou bleutooth. Všetko fungovalo ako malo a rozšírenie funkcionality pomocou aplikácií je výborné. Už len iná clock face váš určite poteší. Aplikácií zatiaľ nie je veľa, ale každým dňom pribúdajú. Fitbit verejne uvoľnil SDK knižnicu pre všetkých programátorov, takže sa isto máme načo tešiť.

Fitbit Ionic - základné aplikácie
K novej aplikácii môžeme zaradiť aj novinku Fitbit Pay. Je to možnosť bezkontaktných platieb využitím technológie NFC. Túto možnosť sme však nevyskúšali, pretože zatiaľ na SK je nedostupná. Podľa popisu funguje nasledovne. Priamo do Fitbit mobilnej aplikácie uložíte údaje o vašej platobnej karte a následne pri platení v obchode alebo reštaurácii priložíte namiesto bankovej karty priamo k terminálu vaše smart hodinky. Funkciu na hodinkách aktivujete dlhším stlačením ľavého ovládacieho tlačidla. Dúfame, že bezkontaktné platby pomocou smart hodiniek alebo smartfónov sa aj u nás čoskoro rozšíria. Myšlienka je to dobrá. Uvažujte, že si pôjdete zabehať alebo na bicykel a nebudete potrebovať žiadnu peňaženku, teda hotovosť. Všetko pohodlne zaplatíte s hodinkami. Toto sa nám veru páči. 

Fitbit Ionic: Počúvanie hudby

Treťou novinkou v poradí je počúvanie hudby priamo z hodiniek. Fitbit Ionic obsahuje internú pamäť o veľkosti 2,5 GB, ktorú môžete využiť na nahratie vlastných skladieb. Následne potom počas cvičenia alebo kedykoľvek budete chcieť môžete hudbu počúvať využitím bezdrôtových slúchadiel, ktoré prepojíte s Ionic-om pomocou bluetooth. Prepojenie resp. spárovanie s našimi slúchadlami Jaybird X2 prebehlo bez problémov a dokonca sa nám podarilo hodinky spárovať aj s bluetooth reproduktorom. Priamo na hodinkách môžete ovládať hlasitosť prehrávania a takisto sa posúvať prehrávanie o skladbu vpred, či vzad. Je fajn mať svoj obľúbený soundtrack vždy so sebou. 
Samotnou kapitolou je kopírovanie hudby z vášho zdroja do hodiniek. Postup je trošku krkolomný, žiaľ nedá sa využiť klasické nakopírovanie ako poznáte po pripojení USB do počítača a ani kopírovanie zo smartfónu zatiaľ nefunguje. Musíte hodinky pripojiť na takú istú Wifi sieť ako váš počítač, kde máte hudbu. Následne na počítači nainštalovať a spustiť aplikáciu Fitbit. Hudba sa prenáša na základe playlistov. Teda ešte musíte vytvoriť playlist napríklad vo Windows media player a ten aplikácia Fitbit zaradí do knižnice, z ktorej si budete môcť vyberať. Potom už len čakáte na prenesenie súborov, čo chvíľu trvá. Postup sa môže zdať zložitý, ale keď ho pár krát zvládnete, už nebudete mať problém. Celkom nám nie je jasné prečo Fitbit išiel touto cestou, dúfame však, že v budúcnosti výrobca dá na ohlasy zákazníkov a interface zjednoduší.

Fitbit Ionic: Smart funkcie a synchronizácia údajov

Čo by to boli za smart hodinky bez smart funkcií? Medzi smart funkcie môžete pokojne zaradiť už spomínané rozširujúce aplikácie resp. ich inštaláciu priamo do hodiniek. Medzi už klasické smart funkcie patria tzv. smart notifikácie prichádzajúcich sms správ, hovorov, správ z klientov sociálnych sietí a pripomienok z kalendára. Fitbit Ionic dokáže zobraziť priamo na displeji nielen pár znakov, ale v podstate skoro celú sms správu alebo email. Správu si môžete prečítať a označiť ako prečítanú, čiže zmizne z displeja telefónu, no neviete na ňu odpovedať priamo z hodiniek. Prichádzajúci hovor môžete zodvihnúť alebo zrušiť, telefonovať cez hodinky nie je možné. Prepojenie so smartfónom pomocou bluetooth fungovalo bez komplikácií, spoľahlivo počas dňa.

Fitbit Ionic - sms správa na displeji

Všetky namerané údaje synchronizuje Ionic do mobilnej aplikácie Fitbit. Tá je rokmi veľmi dobre  prepracovaná. Podľa nás jedna z najlepších na trhu, zameraná na komerčných športovcov. Okrem detailne spracovaných denných prehľadov aktivity a spánku tam nájdete sledovanie hmotnosti, príjem tekutín a potravín počas dňa, rôzne výzvy, coaching a spojenie s priateľmi. Aplikáciu Fitbit môžete jednoducho prepojiť s veľmi obľúbenou aplikáciou Strava. Všetky namerané aktivity sa potom automaticky prenesú - exportujú do Strava. Ak máte toto prepojenie aktívne, vtedy vidíte posledné aktivity aj na hodinkách. Je to však limitované len na aktivity, kde bolo používané GPS, teda beh, chôdza alebo cyklistika. Aplikácia zatiaľ nebola lokalizovaná do SK jazyka, no ovládanie je vyladené a intuitívne. Ako sme už spomínali, pomocou nej nastavujete aj parametre hodiniek, pridávate ďalšie športy, clock face pozadia, inštalujete aplikácie atď.. 

Fitbit Ionic - clock faces, pozadia domovskej obrazovky

Hodinky sú vodotesné, nemusíte sa báť s nimi plávať a mať ich na ruke 24 hodín. Pri smart hodinkách je určite zaujímavá výdrž batérie. Výrobca udáva 4 dni, čo sa nám potvrdilo aj v praxi. Mali sme zapnutý senzor srdcového tepu počas celého dňa a tiež aktívne bluetooth spojenie so smartónom kvôli smart notifikáciam. Samozrejme, že hodnota silno závisí od používania GPS a inštalácie aplikácií atď. Myslíme si, že na smart hodinky je to veľmi slušná výdrž aj oproti konkurencii.

Porovanie Fitbit Ionic a Garmin fénix 5

Fitbit Ionic: Záver a zhodnotenie

Na záver poďme Fitbit Ionic zhodnotiť. Na trh prináša zopár noviniek, ktoré určite oslovia. Je určený štandardným alebo komerčnejšie ladeným športovcom, určite nie športovým profíkom. Nás zaujal hlavne dizajn, počúvanie hudby, asistované cvičenia a výdrž batérie. Výrobca sľubuje ďalšie rozšírenia, viac aplikácií, čo je dobrý prísľub a my Fitbitu veríme, keďže má naozaj silnú zákaznícku bázu. Podľa nás Fitbit špecifikáciu športových smart hodiniek naplnil do bodky, aj keď sa niektoré chybičky nemuseli objaviť. 

Výhody

futuristický a kompatkný dizajn
výborne čitateľný displej
podpora multišport a asistované cvičenia
počúvanie hudby
fitbit pay platby
inštalácia aplikácií
výdrž batérie, vodotesnosť

Nevýhody

futuristický dizajn
komplikovanejší transfer hudby do hodiniek
zatiaľ menej aplikácií
celkovo software sa ešte ladí
cena

[autor: senand www.wearables.sk]

«
Ďalší
Novší príspevok
»
Predošlí
Staršie príspevky

Žiadne komentáre:

Pridať komentár


Top