ads

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Style6


Určite si poviete ako tento článok resp. názov článku suvisí s témou tohto blogu o fitness náramkoch a monitoroch aktivity. Veru súvisí! ...len čítajte ďalej.



Tento rok v Amerike, presnejšie v Kalifornii v okolí mesta NAPA udrelo jedno z najsilnejších zemetrasení, aké kedy počas 25 rokov zasiahlo Severnú Kaliforniu. Špecialisti z vedeckého tímu spoločnosti Jawbone chceli a pokúsili sa kvantifikovať pôsobenie zemetrasenia na spánok ľudí v tejto oblasti tým, že spracovali údaje, ktoré boli zaznamenané fitness náramkami Jawbone UP a Jawbone UP 24, ktoré mali ich majitelia aktívne v režime spánku.





Mestá Napa, Sonoma, Vallejo a Fairfield boli menej ako 15 míľ vzdialené od epicentra. Takmer všetci (93%) používatelia Jawbone náramkov v týchto mestách sa o 2:30 ráno zrazu zobudili, kedy zemetrasenie začalo. Ďalej od epicentra bol dopad zemetrasenia slabší a viac ľudí spalo aj počas záchvevov zeme bez prerušenia.

V San Franciscu a Oaklande, sa niečo viac ako polovica (55%) ľudí zobudila a prerušila svoj spánok.
Keď sa pozrieme ešte ďalej, bolo pôsobenie zemetrasenia ešte slabšie. Podľa údajov dostupných z fitness náramkov UP sa v mestách Modesto a Santa Cruz (vzdialné 75 až 100 míľ od epicentra) takmer nikto nezobudil, teda zemetrasenie malo minimálny dopad na ich spánok.

Ak sa už raz zobudíte, tak trvá dlhšiu dobu, kým opäť tvrdo zaspíte, špeciálne ak žijete v oblasti silných otrasov. Svedčí o tom fakt, že 45% majiteľov fitness náramku UP vzdialených menej ako 15 míľ od epicentra zemetrasenia zostalo hore po celú noc.

Nasledovná vizualizácia pripravená Brianom Wiltom (senior špecialista vedeckého tímu Jawbone) ukazuje ako zemetrasenie v Napa pôsobilo na spánok používateľov náramku Jawbone v závislosti od vzdialenosti od epicentra zemetrasenia.



Je zaujímavé, že zdanlivo jednoduché zariadenie ako monitor aktivity, fitness náramok a údaje z neho dokážu poskytnúť naozaj hodnotnú informáciu, čo sa týka ľudskej aktivity.
Ľuďom, čo boli nejakým spôsobom zasiahnutí zemetrasením v oblasti zálivu prajeme rýchle uzdravenie a dobrú noc bez zbytočného zobudenia.

Technická poznámka: Táto štúdia bola založená na tisíckach ľudí, ktorí monitorovali kvalitu spánku v oblasti zálivu pomocou fitness náramku Jawbone UP. Všetky výsledky sú štatisticky významné a všetky namerané údaje sú prezentované anonymne a sú agregované.

[Zdroj: Jawbone blog, Autor: senand www.wearables.sk]

«
Ďalší
Novší príspevok
»
Predošlí
Staršie príspevky

Žiadne komentáre:

Pridať komentár


Top