ads

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Style6

Fínskeho výrobcu alebo značku Polar pozná určite každý športový nadšenec, pretože už od roku 1977 na trh dodáva produkty pre športovcov, či už profesionálnych alebo amatérskych. Keďže aj Polar chce a musí držať krok s dobou a rivalom Garmin, vyrobil prvé wearable zariadenie, presnejšie fitness náramok. 

Poďme sa teda pozrieť ako obstojí fitness náramok Polar Loop v našom teste. Aké má vlastnosti, plusy, mínusy a či sa vôbec oplatí zvažovať jeho kúpu sa dozviete ďalej.

Dizajn a rozmery


Samotné balenie náramku je jednoduché, decentné, svojim tvarom "ihlana" a priehľadným otvorom však celkom zaujímavé. Nájdete v ňom všetko, čo potrebujete - náramok, nabíjací USB kábel a jednoduchý návod ako začať. 


Na výrobu remienka bol použitý tvrdený, ohybný plast - polyuretán. Dobre drží tvar, má hladký povrch a má oceľovú pracku na zapínanie ako klasické hodinky. Pred používaním si remienok treba prispôsobiť - skrátiť presne podľa rozmeru zápästia, takže máte istotu, že sadne ako uliaty. Nevýhodou je, že ak ho skrátite viac ako potrebujete, predĺžiť sa už nedá. Je to malá daň za pohodlnosť. 
Dva leštené oceľové pásiky po stranách náramku dodávajú punc originality a exkluzivity. Ak by sa zdala čierna farba príliš obyčajná, sú k dispozícii ešte modrá (misty blue) a fialová (black currant), takže si príde na svoje snáď každý. Remienky však nie sú vymeniteľné, preto si dobre zvážte, pre ktorú farbu sa rozhodnete.
Polar Loop je vodotesný, môžete ho smelo používať aj pri plávaní.



Na obvode remienka má Loop LED diódový displej v našom prípade červenej farby, na ktorom sa zobrazujú všetky dostupné informácie. Na pravo nájdete nenápadné ovládacie tlačidlo, ktoré je dotykové, takže ho nemusíte kŕčovito stláčať. Reagovalo naozaj dobre. Pomocou neho sa prepínajú jednotlivé funkcie.

Neštandardný konektor napájania je starostlivo ukrytý na spodnej strane. Polar Loop vydrží na jedno nabitie asi 5 dní a potom ho dobijete pripojením USB kábla do USB počítača.

 

Ovládanie a funkcie

Ako sme už spomenuli, Polar Loop sa ovláda jedným tlačidlom umiestneným pod resp. vedľa displeja. Jednoduchým dotykom pohodlne prepínate medzi ponukami. Dlhšie podržanie vyvolá synchronizáciu s mobilnou aplikáciou Polar Flow. 
Oživenie fitness náramku je v tomto prípade o niečo zložitejšie ako u konkurencie. Nový Loop musíte pripojiť do PC s internetom, na web stránke Polar Flow vytvoriť konto, nainštalovať malú utilitu a náramok aktivovať - spárovať s vašim kontom. Celá procedúra vám však nezaberie viac ako 10 minút a samotný náramok si stiahne aj najnovší firmware.

Na displeji náramku sa zobrazujú hodnoty ako aktuálny čas, dosiahnutý denný progres, indikátor koľko chýba k splneniu cieľa, prejdené kroky, spálené kalórie, celková vzdialenosť a keď máte pripojený snímač srdcového tepu, tak aj váš srdcový pulz. Progres plnenia osobného cieľa vyjadruje indikátor podobný ako pri nabíjaní batérie - 100% znamená, že cieľ ste splnili.



Loop automaticky dokáže detekovať osobnú aktivitu a do režimu monitorovania spánku sa prepne automaticky, čo je výhoda napríklad oproti konkurenčnému Garmin Vívofit. Váš srdcový tep budete mať pod kontrolou použitím hrudného snímača srdcového tepu Polar H7. Ten ľahko prepojíte s Loopom pomocou bluetooth. Náramok zapnutý snímač automaticky zdetekuje a za malý okamih začne merať srdcový tep. Každý správny športovec chce predsa vedieť hodnotu pulzu a aktuálnej tepovej zóny.



Ak vám nevyhovuje hrudný snímač srdcového tepu Polar H7, môžete využiť jeden z kompatibilných produktov od výrobcu Mio napríklad Mio LINK, Mio ALPHA alebo Mio FUSE, ktoré merajú tep na zápästí.

Mobilná aplikácia


Druhým piliérom každého wearable zariadenia je mobilná aplikácia. Polar ponúka kompatibilitu s ich dvomi aplikáciami Polar Flow a Polar Beat. Aplikácie tretích strán ako MyFitnessPal alebo RunKeeper  sú mimo hru, teda s Loopom ich priamo neprepojíte. Avšak namerané hodnoty dokážete exportovať vo formáte TCX (z webovej verzie), ktorý vie spracovať napríklad populárna aplikácia Strava. 

Samotná aplikácia Polar Flow je jednoduchšia a dostupná zadarmo pre mobilné systémy iOS a  Android. Čo však má naviac je WEB rozhranie (webová verzia - flow.polar.com) tj. môžete sa do svojho konta prihlásiť pomocou webového prehliadača na vašom osobnom počítači a prezerať si dosiahnuté ciele, hodnoty, prejdené trasy, komunikovať a súťažiť so známymi atď. Táto verzia Polar Flow je prepracovanejšia a určite by sa dala o nej napísať aj celá recenzia, možno niekedy nabudúce.



Mobilná verzia spĺňa štandardné požiadavky na aplikáciu pre monitor aktivity. Je v nej prehľadne a jednoducho zobrazený denný progres, aktuálne namerané hodnoty a pohodlne si môžete listovať medzi dňami, týždňami a mesiacmi. Okrem toho tam nájdete tréningový denník a notifikácie o progrese. Čo tu však chýba sú sociálne siete, takže priamo z mobilnej verzie aplikácie Polar Flow nebudete môcť zdieľať žiadne hodnoty a úspechy s vašimi známymi a priateľmi (toto však môže napraviť ďalší update).


Spomenieme aj aplikáciu Polar Beat, ktorá je profilovaná ako tréningová aplikácia určená nielen pre Polar Loop, ale aj pre iné športtestery ako Polar M400, V800 atď. Stačí si vybrať tréningový profil, aktivitu a ide sa športovať. Samozrejme v tomto prípade musíte mať so sebou váš mobilný telefón a ideálne aj so zapnutým GPS kvôli meraniu rýchlosti a polohy. Okrem toho tam nájdete aj historické prehľady, Polar špecialitu smart coaching, hlasovú podporu pri tréningu a integráciu so sociálnymi sieťami Facebook a Twitter. Aj aplikácia Polar Beat je dostupná zadarmo.

Synchronizácia údajov medzi fitness náramkom Polar Loop a aplikáciou Polar Flow prebieha bezdrôtovo pomocou technológie Bluetooth 4.0. Sem tam sme zaznamenali drobné problémy, ale v celku to funguje spoľahlivo. 

Záver – hodnotenie

Fitness náramok Polar Loop patrí do skupiny monitorov aktivity, ktorý zákazníkovi ponúkne prémiový dizajn, kvalitu renomovanej značky športových potrieb, obsiahlu WEB aplikáciu a pripojenie snímača srdcového tepu. Má teda potenciál osloviť náročnejších užívateľov, ktorí nepotrebujú drahý profesionálny športtester, ale majú záujem o kvalitu, prémiový dizajn a sledovanie srdcového tepu pomocou externého snímača.

+Klady:

Prémiový dizajn
Ovládanie - LCD displej a dotykové tlačidlo
Prepracovaná WEB verzia aplikácie Polar Flow a funkcia smart coaching
Vodotesnosť
Možnosť pripojenia snímača srdcového tepu

-Zápory:

Remienok sa nedá vymeniť
V aplikácii Polar Flow chýba integrácia so sociálnymi sieťami (možno bude v najbližšom update)
Chýba integrácia resp. export nameraných hodnôt do aplikácií tretích strán
Občas malé chyby v synchronizácii s mobilným telefónom

[autor senand www.wearables.sk]

«
Ďalší
Novší príspevok
»
Predošlí
Staršie príspevky

2 komentárov:

  1. Preco neviem najst v google play tuto aplikaciu?Co ak naramok kupim a nesparujem sa?
    Neviem ci vivofit alebo polar?A co ten fitbit?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aplikáciu neviete nájsť na google play pravdepodobne preto, lebo Váš telefón ju nepodporuje. Pred kúpou akéhokoľvek náramku je potrebné skontrolovať verziu OS Android väčšinou sa vyžaduje min. 4.3 a vyšší a potom takisto verziu Bluetooth - nutná verzia 4.0LE (Low Energy).

      Recenziu Garmin Vívofit pripravujeme, tam sa dočítate viac. V stručnosti... Základný rozdiel je v dizajne náramku Loop je decentnejší pôsobí luxusnejšie, Vívofit skôr športovo a má vymeniteľné remienky. Čo sa týka funkcií sú veľmi podobné, monitorujú identické osobné aktivity a dokážete k obom pripojiť snímač tepu. Loop sa prepne do režimu sledovania spánku automaticky, zatiaľ čo Vívofit musíte prepnúť stlačením, ale zase aplikácia Garmin Connect je dostupná aj v SK jazyku.

      Odstrániť


Top