ads

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Style6

Tento krát vám prinášame recenziu prvého wearable zariadenia alebo fitness náramku od športového giganta Garmin. Áno, tí ktorí sledujú trh vedia, že hovoríme o Garmin Vívofit. Vívofit teda patrí k prvým počinom Garmin v oblasti wearables, ktorý odštartoval produktovú radu "Vívo", do ktorej patria nemenej známi bratia - fitness náramok Vívosmart a novinka športové smart hodinky Vívoactive. Aj keď to môže znieť akoby sa jednalo o nejaký „muzeálny” kus, nie je tomu tak. Čítajte ďalej a dozviete sa viac o obľúbenom Vívofit-e.

Dizajn a rozmery

Balenie Vívofit je decentné, upúta však priehľadná stena krabičky, ktorá poskytne náhľad na samotný Vívofit. Na prvý pohľad musí byť každému jasné, že sa jedná o nejaký športový resp. fitness náramok. Srdce Vívofit-u, samotný monitor aktivity sa vkladá do remienka podobne ako napríklad u Fitbit FLEX.




Náramku dominuje pomerne veľký nedotykový segmentový LCD displej, ktorý je naozaj dobre čitateľný v akýchkoľvek svetelných podmienkach – okrem úplnej tmy, kedže nemá podsvietenie. Jednoduchý, hladký remienok s pomerne dobrým zapínacím patentom sadne dobre na ruku a neprekáža ani keď máte napríklad oblečenie na dlhý rukáv. V balení nájdete dva rozmery náramku - L a S. Remienky sa vyrábajú vo viacerých farbách - čierna, sivá, červená, modrá, fialová, tyrkysová (v našej recenzii). K dispozícii sú ďalšie náhradné farebné remienky (predávajú sa samostatne), takže si Vívofit môžete prispôsobiť k vášmu outfit. 


Ovládanie a funkcie

Vívofit sa ovláda pomocou jedného nenápadného tlačidla, ktoré je umiestnené na pravej strane od displeja. Ním prepínate zobrazenie resp. jednotlivé ponuky na displeji – aktuálny čas, kroky, vzdialenosť, kalórie atď. Je to štandardný mikrospínač, ktorý funguje spoľahlivo a nemusíte si spočiatku nacvičovať dvojité ťukanie na prednú stranu ako pri Misfit Shine alebo Fitbit Flex. Podržaním tlačidla na 3 sekundy sa aktivuje Bluetooth synchronizácia.

Vívofit dokáže sledovať osobnú dennú aktivitu a monitorovať kvalitu spánku počas noci. Na displeji vidíte všetky aktuálne namerané hodnoty – prejdené kroky, celkovú vzdialenosť, spálené kalórie, koľko chýba do splenia osobného cieľa, aktuálny čas a dátum. Ak máte pripojený snímač srdcového tepu, tak vidíte aj jeho aktuálnu hodnotu. Do režimu spánku Vívofit musíte prepnúť dlhším stlačením tlačidla asi 5 sekúnd, kým sa nerozsvieti na displeji nápis SLEEP. Pár krát sa môže stať, že na to pred spaním zabudnete a tak niektoré noci zostanú bez nameraných údajov.




Červená čiara zobrazená na hornej strane displeja je tzv. activity bar, ktorý informuje o aktivite resp. neaktivite. Ak napríklad máte sedavé zamestanie a dlhšiu dobu ste bez pohybu, activity bar sa celý naplní, zabliká a tým signalizuje, že sa máte ísť prejsť a byť aktívny aspoň na pár minút. Upozornenie je iba vizuálne, nedá sa zapnúť vibrácia, ani zvukový signál, takže sa môže stať, že ho ľahko prehliadnete.

Osobný cieľ, teda počet prejdených krokov za deň si nastavujete v mobilnej aplikácii Garmin Connect. Vívofit vaše dosiahnuté hodnoty aktivity zaznamenáva a sám vám stanovuje nový cieľ na ďalší deň. Touto zaujímavou “koučingovou” funkciou vás motivuje k neustálemu zlepšovaniu a k dosiahnutiu väčších výziev. Automatické určovanie osobného cieľa sa dá aj vypnúť.

Mobilná aplikácia

Všetky namerané hodnoty osobnej aktivity a spánku prenesiete pomocou bezdrôtovej synchronizácie do mobilného telefónu s nainštalovanou mobilnou aplikáciou Garmin Connect. Samotná aplikácia je intuitívna, má jednoduchý dizajn a ľahko sa v nej orientuje. Nájdete tam všetky namerané hodnoty prehľadne zobrazené v rôznych štatistikách a grafoch, kde si ich môžete analyzovať a porovnávať so známymi. Okrem toho v aplikácii nájdete aj tzv. výzvy - súťaže, ktorých sa môžete zúčastniť a tým súťažiť s ľuďmi z celého sveta. Za odmenu potom získavate medailové ocenenia. Aplikácia Garmin Connect má aj WEB verziu, ktorá poskytuje ďalšie bohaté funkcie okrem iných aj export údajov do formátu *.csv. Obe verzie sú v SK jazyku, čo je veľká výhoda. Aplikácia je dostupná zadarmo pre mobilné zariadenia s OS Android aj OS iOS. 

Čo sa týka samotnej synchronizácie, prebiehala viacmenej bez problémov, nezaznamenali sme nijaké problémy. Vyvoláte ju podržaním ovládacieho tlačidla asi na 5 sekúnd. Automatická synchronizácia bude dostupná až v 2. generácii Vívofit-u.




Snímač srdcového tepu – hrudný pás alebo priamo na zápästí (spoľahlivý Mio Link) pripojíte k Vívofitu pomocou bezdrôtovej technológie ANT+. 
Vívofit nemusíte dobíjať, obsahuje dve štandardné vymeniteľné batérie CR1632, s ktorými vydrží fungovať 1 rok, čo je veľkou výhodou. Keď sa batérie vybijú, sami ich dokážete vymeniť.



Záver - hodnotenie

Vívofit ako prvý z rady Vívo dokázal nasadiť pomyselnú latku celkom vysoko a dobre zapadol do skupiny fitness náramkov. Priniesol zopár fajn funkcií, ktoré nikde inde nenájdete a má pár vecí na vylepšenie. Niektoré z nich sú už podchytené v pripravovanej 2. generácii Vívofit 2, takže Garmin nezaháľa a zrejme počúva hlas svojich zákazníkov. Garmin Vívofit určite poteší nejedného športového nadšenca, ale aj začiatočníka ktorému poskytne nielen dobrý začiatok, ale určite dlho vydrží a stane sa celodenným osobným trénerom a podporí motiváciu k pohybu a aktívnemu životu.

+Klady:

•Vymeniteľné remienky, 2 veľkosti priamo v balení
•Dobre čitateľný LCD displej
•Jednoduché ovládanie
•Activity bar – upozornenie na dlhšiu neaktivitu
•Možnosť pripojenia snímača srdcového tepu
•Aplikácia Garmin Connect v SK jazyku a aj WEB verzia
•Veľká výdrž batérie
•Vodotesný

-Zápory:

•Chýba podsvietenie displeja (už Vívofit 2)
•Chýba diskrétny budík
•Manuálne prepnutie do režimu spánku
•Manuálna synchronizácia (automatická synch. Vívofit 2)
•Activity bar – upozornenie na neaktivitu je bez vibrácie iba vizuálne (Vívofit 2 používa akustický signál)
•Možno pre niekoho príliš športový look & feel

[autor senand www.wearables.sk]

«
Ďalší
Novší príspevok
»
Predošlí
Staršie príspevky

Žiadne komentáre:

Pridať komentár


Top