ads

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Style6

Konečne sme sa dočkali. Tak môžu konštatovať športoví a gadget nadšenci, keď sa dozvedeli, že výrobca Polar konečne predstavil novinku v produktovom portfóliu. Tou novinkou je nový športtester Polar Vantage, ktorý sa má stať zároveň novou vlakovou loďou Polaru. 

Vantage prichádza na trh s dvoma modelmi a to Vantage V a Vantage M. Písmená V a M neoznačujú veľkosť remienka, ale hardwareovú výbavu. V-éčko je nadupanejšie a určené pre tých náročnejších, kdežto M-ko je skôr pre tých, čo sa uspokoja s menej funkciami, ale za to s lepšou cenou.

Mali sme možnosť ako jedny z prvých túto novinku preskúmať, zatiaľ však iba povrchne - bez športovania, keďže software nie je finálny a akékoľvek testy by tým pádom boli skreslené. Poďme sa teda pozrieť, čo nám Vantage ponúkne a či naplní očakávania novinky.


Polar Vantage - dizajn

Hneď na prvý pohľad uvidíte, že Polar sa vydal cestou okrúhleho tvaru hodiniek na rozdiel od hranatého tvaru už dožívajúcej jednotky Polar V800. Rozdiely medzi V a M sú kozmetické a po lepšom pohľade uvidíte odlišný tvar lunety, ovládacích tlačidiel a iný remienok. Čo neuvidíte je, že V-éčko má dotykový displej, takže ho budete môcť ovládať aj swipe pohybom prsta ako na smartfóne. Myslíme si, že dizajn sa podaril. Hodinky pokojne môžete nosiť celý deň ako klasické hodinky do práce - určite vzhľadom upútajú. Vantage V sú v základe čierne, biele alebo oranžové a Vantage M čierne, biele a červené. Červená farba modelu M bola pekne výrazná a jedinečná, pripomínala nám farby loga Polar. Zaujímavé je, že Polar logo nenájdete na prednej strane hodiniek - ciferníka, je zobrazené iba na digitálnom displeji. Displej je podsvietený, plnofarebný s rozmermi 240x240 pixelov a veľmi dobre viditeľný z každého uhla.

Nasledujúce obrázky zobrazujú porovnanie Vantage V čierna a Vantage M biela.



Hodinky si budete môcť prispôsobiť vymeniteľnými remienkami z pružného silikónu. Remienok si za pár sekúnd vymeníte a vaše hodinky budú hneď vyzerať inak. Materiál remienkov bol príjemný na dotyk, patrične pružný a zároveň dobre držal hodinky na ruke. Prilnavosť hodiniek je dôležitá aj kvôli správnej funkcii optického senzora srdcového tepu, ktorý nájdete na zadnej strane hodiniek. Jeho tvar je ozaj netypický, prečo je tomu tak sa dočítate o pár riadkov nižšie. Hodinky sú užšie keď ich porovnáte napr. s masívnou Suunto S9 a hmotnosť 66g (V) a 45g (M) len napomáha pocitu ľahkosti. Určite vám nebudú vadiť pod košeľou, pri bežnom nosení a ani pri cvičení, či behu.

Suunto S9 Baro a Vantage V orange


Vantage V čierny a Vantage M biely
Vantage V čierna a Vatange M červená

Polar Vantage - výbava senzorov

Ako sme už spomínali na zadnej strane hodiniek nájdete nový optický senzor tepu. Polar vyvinul novú metódu merania, ktorú označuje ako Precision Prime. Senzor pozostáva z 9 optických diód a 4 kontaktov, ktoré vyhodnocujú kontakt hodiniek s kožou športovca. Tieto kontakty majú zvýšiť svietivosť foto diód v prípade nedostatočnej prilnavosti hodiniek na kožu a tak zabezpečiť presnosť merania tepu aj v najnáročnejších podmienkach. Takúto funkciu zatiaľ neponúka nikto z konkurencie a ak to bude fungovať, meranie tepu s Vantage by malo ašpirovať na 1. priečku v presnosti merania. Je známe, že akékoľvek svetlo z okolia resp. nedobré umiestnenie senzora má veľký vplyv na výsledky merania tepu.

Polar Vantage V optický senzor tepu

Ešte spomenieme, že Vantage meria srdcový tep 24x7 tj. počas celého dňa a noci, nielen pri športovej aktivite. Skúsili sme porovnanie merania tepu so Suunto S9 a Polar Vantage detekoval tep takmer okamžite, S9 to chvíľu trvalo, no vo výsledku bol tep rovnaký na oboch hodinkách. Samozrejme test merania tepu bude hodnotnejší, keď budeme môcť otestovať Vantage pri športovom výkone.

Oba Vantage modely dostali do výbavy GPS modul (+Glonass), ktorý je od Sony, tak ako má aj Suunto S9. Čip by sa mal vyznačovať vyššou presnosťou a menšími nárokmi na batériu, čo pomôže hlavne náročnejším športovcom ako sú napr. ultra bežci. V-éčko ako drahší model má aj barometer, čiže môžeme očakávať presnejšie meranie výšky. Oba modely majú akcelerometer, ktorý vám zmeria vzdialenosť bez použitia GPS resp. slúži na meranie osobnej aktivity počas dňa. Čo nám tu chýba je teplomer, ktorý mohol byť aspoň u V-éčka a tak doplniť outdoorové funkcie.

Suunto S9 baro black a Polar Vantage V porovnanie hodnôt tepu

Polar Vantage - športové funkcie

Nový Vantage sú bez pochyby multišportové hodinky tj. podporujú sledovanie takmer všetkych športov aké si len zmyslíte. Skôr by sme v tejto kapitole spomenuli nové špeciálne funkcie, ktoré nenájdete u konkurencie a takými sú Training Load Pro (funkcia kvantifikuje záťaž z tréningu a zistíte ako váš tréning zaťažuje rôzne časti tela), Recovery Pro (pomoc predchádzať pretrénovaniu a vzniku zranení meraním hodnôt regenerácie), bežecký výkon zo zápästia (Vantage ako prvý dokáže merať výkon zo zápästia, bez nutnosti použitia ďalšieho snímača). Tieto tri spomínané funkcie má však v portfóliu iba V-éčko.

 


Samozrejme, že Polar ponechal dobre známe funkcie ako sú Running Index, SleepPro (rozšírený monitoring spánku), Smart Calories (smart kalórie), prínos tréningu, podpora plaveckých štýlov atď. K hodinkám môžete pomocou pripojenia bluetooth pripojiť aj ďalšie snímače ako sú hrudný snímač tepu alebo snímač kadencie.

Obrazovka bežeckého výkonu Polar Vantage V

Ak by ste čakali navigáciu v teréne, či už jednoduchú "breadcrumbs" alebo mapku, tak vás sklameme. Vantage túto možnosť zatiaľ neponúka. Zabudnite na plánovanie trás a POI v teréne, zrejme jediné čo bude dostupné je navigačná šípka a funkcia "späť na štart". Z tohto sme trošku prekvapení, keďže navigácia k športtesterom vyššej rady určite patrí. Uvidíme, či ďalšia aktualizácia software neprinesie viac.

Polar Vantage - smart funkcie a mobilná aplikácia

Nadšenci smart funkcií si prídu takisto na svoje. V ponuke zostali smart notifikácie prichádzajúcich správ a hovorov, či pripomienok z kalendára. Tieto funkcie sú však ohlásené až v nasledujúcej aktualizácii softwareu hodiniek podobne ako časovače, Strava segmenty, spomínaná navigácia a pár ďalších.
Na synchronizáciu údajov použijete už dobre známu mobilnú aplikáciu Polar Flow a stále máte k dispozícii aj WEB verziu Polar Flow webový denník, kde si plánujete tréningy analyzujete a vyhodnocujete dáta z komplexného pohľadu. Obe verzie prejdú redizajnom resp. budú musieť byť upravené tak, aby ste v grafoch a tabuľkách dokázali vidieť namerané hodnoty nových metrík. Vaše športové výkony môžete exportovať ďalej do aplikácií ako Strava, Training Peaks alebo MyFitnessPal, či Endomondo. Z tohto pohľadu nie je čo vytknúť.

Na záver ešte spomenieme veľmi slušnú výdrž batérie, pre V-éčko 40 hodín a pre M-mko 30 hodín (pri GPS 1s), čo veru poteší. Oba Vantage sú vodotesné (WR30m), takže smelo s nimi môžete plávať a ich telo by malo vydržať aj poriadny tréning, či už v interiéri alebo exteriéri.

Vantage M a nabíjacia kolíska

Záver

Novinka od Polar nás potešila, zaujala na prvý kontakt. Podľa aktuálnych informácií by mali byť v tejto chvíli Polar Vantage dostupné na pred-objednávku v autorizovaných obchodoch a prvé dodávky majú doraziť koncom októbra. Jediné, čoho sa v tejto chvíli trošku obávame je nevyladený software, ktorý môže robiť na začiatku horší dojem, ale možno to dopadne dobre. 
Vyzerá to tak, že vianočný trh bude plný rivalov, ktorí sa budú snažiť osloviť resp. motivovať ku kúpe všetkých športu chtivých ľudí. Bude len na vás, ako sa rozhodnete. V segmente športtesterov to bude obvzlášť tvrdý boj - Polar Vantage V dostanete kúpiť za cenu 499Eur a lacnejší Vantage M
za 279Eur. Náročnejší športovci môžu siahnuť po balíku Vantage V HR za 549Eur, kde nájdu v balení aj hrudný snímač Polar H10. Tak, čo poviete bude Polar Vantage vašim favoritom? My sa už tešíme, keď ho otestujeme a napíšeme recenziu.

[autor: senand, www.wearables.sk]

«
Ďalší
Novší príspevok
»
Predošlí
Staršie príspevky

Žiadne komentáre:

Pridať komentár


Top