ads

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Style6

Zabudnite na Android Wear (OS pre smart hodinky), sú tu Vivoactive multišport smart hodinky, ktoré budú športovci milovať. 

Mať univerzálne hodinky, vhodné takmer na každý šport a aktivitu je snom snáď každého aktívneho človeka. Tradičné fitness náramky poskytujú iba základnú úroveň sledovania aktivity a pre ľudí, ktorí sa venujú športu intenzívnejšie jednoducho nepostačujú. Ak ste teda aktívny športovec alebo vyznávač fitness aktivít a cyklistiky, bežecké hodinky s GPS boli najlepšou voľbou. Veľa z nich je však drahších a použiteľných hlavne iba na beh a cyklistiku.

Čo je teda vhodné pre ľudí, ktorí majú radi viac ako jeden šport?

Zatiaľ neexistovalo wearable zariadenie, ktoré plne pokrýva všetky druhy športov. Až do kým neprišli Garmin Vivoactive pravdepodobne prvé smart hodinky, ktoré sľubujú plnú podporu smart notifikácií a zároveň slušnú porciu športov, ktoré dokážu sledovať a to všetko za rozumnú cenu.

Sú teda naozaj take perfektné ako sa zdá? To sa dozviete z nasledujúcich riadkov.

Garmin Vivoactive: Balenie

Hodinky sú dodávané v jednoduchej krabičke, celkom kompaktných rozmerov. Nájdete na nej všetky potrebné údaje a aj obrázok hodiniek. Na zadnej strane výrobca informuje, že tento výrobok je zameraný naozaj na širokú škálu športov. Krabička okrem samotných hodiniek obsahuje nabíjaciu kolísku, hrudný snímač tepu (iba verzia s HRM) a návod v SK jazyku (ak si zakúpite poctivú SK distribúciu.).






Garmin Vivoactive: Dizajn a ovládanie

Dizajn hodiniek pôsobí trochu staromódne – štvorcový tvar so zaoblenými rohmi pripomína hodinky z roku 2013, ktoré vyzerajú ako 1. generácia Sony SmartWatch. Musíme však uznať, že sú relatívne tenké len 8mm a ultra ľahké, čo je veľmi pôsobivé. K tomu prispieva nepochybne telo hodiniek, ktoré je vyrobené z tvrdeného plastu a sklíčko vyzerá celkom odolne proti poškrabaniu. Hodinky sú dostupné v dvoch farebných verziách – čierna a biela. K vylepšeniu dizajnu prispieva vymeniteľný remienok. Môžete si vybrať z 5 farieb silikónových remienkov a v ponuke sú dokonca aj dva kožené remienky. Výmena je ozaj jednoduchá, zvládne ju každý a za pár minút vaše hodinky vyzerajú trošku inak, čo poteší.




Použitý farebný LCD displej má rozlíšenie 205 x 148 pixelov a je dotykový. Hodinky ovládate swipe pohybom prsta po displeji. Odozva displeja je slušná a nebol problém prescrollovať sa na zvolenú obrazovku. Po stranách hodiniek nájdete 2 ovládacie tlačidlá. Ľavým sa ovláda zapnutie podsvietenia displeja a vypnutie/zapnutie hodiniek a tým druhým vstúpite do hlavnej ponuky. Jas displeja je uspokojivý, zrejme nastavený na hodnotu, kedy sa šetrí batéria. Jeho úroveň by sa však mohla dať aj nastaviť v nastaveniach, keďže nie každému vyhovuje počiatočná hodnota (možno v budúcej aktualizácii). Zobrazenie na displeji je však dobre viditeľné v podstate v akýchkoľvek svetelných podmienkach.




Zaujímavou vychytávkou je tzv. watch face, teda pozadie, tapeta hodiniek alebo po starom ciferník hodiniek. Pozadie si môžete prispôsobiť podľa svojich potrieb. Záleží na každom, či si praje vidieť veľké číslice pre aktuálny čas, či radi vidíte aktuálny progres v dosiahnutí cieľa alebo len obľúbený obrázok. Širokú porciu dostupných pozadí nájdete priamo v Garmin aplikačnom store Connect IQ, kde každým dňom pribúdajú nové.

Garmin Vivoactive: Funkcie multišport

Od Garmin zariadenia by každý očakával možnosť sledovať viacero športov a aktivít spolu s pridaným GPS, čo je ozaj silná kombinácia. V praxi to znamená, že Vivoactive dokáže monitorovať aktivity ako sú beh, bicyklovanie, chôdza a plávanie s presnosťou GPS bez využitia akcelerometra - teda to najlepšie, čo je dnes na trhu.

Veľké plus pre mnohých bude aj golf tracking (asistencia a sledovanie golfovej hry). Použitím zabudovaného GPS a gigantickej Garmin databázy ihrísk (aj Slovensko a okolité krajiny) sa tak môžete pohodlne vydať na ktorýkoľvek green a zahrať si partiu golfu. Po zapnutí GPS musíte počkať asi 10-20 sekúnd na vyhľadanie signálu z družice, čo vám Garmin oznámi jemným zavibrovaním a potom smelo odštartujete aktivitu. Teda rýchlosť GPS hodnotíme veľmi dobre. 



Každý šport má vlastnú špúšťaciu ikonku a následne vlastný set obrazoviek s dátovými políčkami, ktoré sa dajú definovať, upravovať poradie a meniť podľa potreby. Ak vám nejaký údaj resp. dátové políčko bude chýbať stačí sa pripojiť do aplikačného Connect IQ storeu a stiahnuť ho. Týmto spôsobom si môžete hodinky prispôsobiť tak, aby ste počas aktivity videli to, čo potrebujete a boli spokojný. Takto by sa dalo stručne charakterizovať, čo všetko Garmin Vivoactive dokáže. Takáto kombinácia viacerých wearable zariadení v jednom bude plne postačovať takmer každému. Keďže Vivoactive dokáže sledovať aj plávanie ako aktivitu, hodinky sú vodotesné a môžete s nimi plávať bez problémov aj to väčšej hĺbky (5ATM).



Prítomnosť GPS modulu znamená presné údaje o vašich outdoorových aktivitách, či už máme na mysli beh, bicyklovanie alebo chôdzu. Medzi meranými veličinami nájdete aktuálnu rýchlosť, celkový čas aktivity, prejdenú vzdialenosť a ďalšie, ktoré štandardné GPS-ko ponúka. Niektoré rozšírené informácie  ako napr. hodnota VO2 max dokáže Vivoactive poskytnúť pomocou mini-aplikácie z Connect IQ obchodu. Samozrejmosťou pri takomto druhu werabale zariadenia je meranie srdcového tepu. Vivoactive podporuje meranie tepu využitím Garmin hrudného snímača, ktorý spojíte s hodinkami pomocou technológie ANT+. Tým, ktorým hrudný snímač prekáža, môžu použiť alternatívne monitory srdcového tepu MIO Link, MIO Fuse alebo Scosche RHYTHM+, ktoré merajú tep priamo na zápästí. My sme skúšali MIO Link. Párovanie pomocou bluetooth prebehlo takmer automaticky a bez problémov a do pár sekúnd sme videli hodnoty srdcového tepu na displeji Vivoactive presne tak ako keď sme použili pribalený hrudný snímač tepu.

Garmin Vivoactive: smart funkcie

Okrem spomínaného sledovania rôznych športov sú Vivoactive aj plnohodnotné inteligentné hodinky (smart watch). Znamená to, že po spárovaní  s vašim smartfónom pomocou Bluetooth sa z Vivoactive stanú plnohodnotné smart watch. Priamo na displeji uvidíte upozornenia a samotný obsah textovej  správy, udalosti z kalendára, správu z obľúbeného messengera (Facebook, WhatsApp, Twitter atď.) alebo notifikáciu z hociakej inej mobilnej aplikácie tretej strany. Taktiež uvidíte prichádzajúci hovor, ktorý môžete stíšiť, zodvihnúť alebo odmietnuť a ak je neprijatý, tak vytočiť číslo na mobile a začať volanie späť. Tento ekosystém funguje prekvapivo dobre a nie je to žiadny Android Wear. Notifikácia sa stratí z displeja asi po 10 sekundách a nájdete ju uloženú v ponuke notifikácií, kde si ju môžete opäť pozrieť. Tento interval sa dá nastaviť. Podmienkou pre správne fungovanie notifikácií je na pozadí spustená mobilná aplikácia Garmin Connect na vašom mobilnom telefóne.

Pomocou hodiniek môžete dokonca ovládať kameru Garmin VIRB alebo prehrávač hudby vo vašom telefóne, čo sa zíde napríklad pri treningu.



Garmin Vivoactive: Monitor aktivity

Monitor aktivity funguje bez problémov tak, ako sme u Garmin zvyknutí z fitness náramkov Vívofit alebo Vívosmart. Cez deň počíta prejdené kroky, spálené kalórie a v noci sleduje kvalitu spánku. Ako sme u Garmin zvyknutí, ani tu nechýba aktivity bar, ktorý sa plní pri neaktivite a upozorní vás jemným zavibrovaním, že sa máte začať hýbať. Sami si viete v mobilnej aplikácii nastaviť denný osobný cieľ v počte prejdených krokov, ktorý budete plniť počas dňa. Štandardná hodnota je 10.000 krokov. Zaujímavejšou možnosťou je použiť automatické nastavenie, kedy vám sám Garmin bude cieľ postupne zvyšovať v závislosti na už dosiahnutých úspechoch a tak posúvať hranice ďalej a ďalej. Toto je dobrá motivačná funkcia, ktorá vás ženie dopredu v zlepšovaní sa.

Monitor aktivity využijete aj pri indoorových aktivitách, kedy GPS nemá signál a vy chcete merať napr. ubehnutú vzdialenosť. Sledovanie kvality spánku sa s poslednou aktualizáciu zlepšilo. Teraz môžete v spánkovom reporte vidieť spánkové úrovne – hlboký, plytký, bdelosť a zároveň aj graf vášho pohybu počas spánku. Graficky je to jednoduché a zároveň prehľadné. Do režimu spánku nemusíte Vivoactive prepínať manuálne, spánok vie už detekovať automaticky, čo funguje celkom spoľahlivo.



Garmin Vivoactive: mobilná aplikácia

Vivoactive synchronizujete s dobre známou mobilnou alebo desktopovou aplikáciou Garmin Connect. Tam si pozeráte všetky namerané údaje, denné aj mesačné štatistiky, mapu trasy, ktorú ste prešli, ale aj správy od priateľov, výzvy na súťaž atď. a samozrejme konfigurujete hodinky (denný cieľ, osobné údaje,…). Garmin Connect nie je len obyčajná aplikácia, je to komunitný portál, kde sa stretávajú všetci majitelia Garmin zariadení a tu môžu spolu zdieľať svoje úspechy, komunikovať a súťažiť. Ovládanie mobilnej aplikácie je intuitívne a lokalizácia do slovenčiny je nespornou výhodou. Synchronizácia hodiniek prebieha automaticky alebo manuálne, nezaznamenali sme žiadne výrazné problémy, všetko zbehlo tak ako má a hodinky synchronizovali dáta za pár sekúnd. Podiel na stabilite aplikácie majú hlavne páni vývojári, ktorí uvoľňujú aktualizácie každý mesiac, čo je dobrý znak. Posledná verzia vylepšila celkové užívateľské rozhranie, farby a tak v Garmin Connect nájdete všetko prehľadne zoradené.


Garmin Vivoactive: výdrž batérie

Podľa oficiálnych informácii má batéria vydržať až 3 týždne na jedno nabitie a 10 hodín so zapnutým GPS. Musíme povedať, že táto informácia sa nám potvrdila a výdrž batérie sa naozaj blíži týmto hodnotám. Samozrejme, že veľa závisí od používania, ale na to aké sú Vivoactive tenké a ľahké, klobúk dolu. Nabíjanie prebieha pomocou kolísky, ktorú pripojíte do USB portu počítača. Aktuálne na trhu asi ani nie sú smart hodinky, ktoré pri permanentne zapnutom Bluetooth (kvôli smart notifikáciam) a s občasným zapnutím GPS majú tak dobrú výdrž batérie.

Garmin Vivoactive: záver, zhodnotenie

Garmin Vivoactive nie sú len fantastické multišport hodinky, ale zároveň tiež aj inteligentné hodinky - smartwatch. Výrobcovi Garmin sa naozaj podarilo skĺbiť funkcie športtestera so smart funkciami drahých smart hodiniek. Vo Vivoactive nájdu záľubu nielen športovci, ale aj všetci tí ktorí chcú držať krok s modernými technológiami a samozrejme tí, ktorí chcú mať svoj životný štýl pod kontrolou. Od kúpi by mohol odradiť snáď trošku old school dizajn, ktorý je však zanedbateľný popri výborných funkciách, malej hmotnosti a výdrži batérie.

Vivoactive si môžete dnes zakúpiť za priaznivú cenu okolo 240Eur bez a s hrudným snímačom tepu za 290Eur. Ak požadujete od vášho nového wearable zariadenia podporu sledovania viacerých športov a tiež smart funkcie aké majú inteligentné hodinky, tak nemáte prečo váhať - Garmin Vivoactive vás určite uspokojí.

Výhody:

• Možnosť sledovania viacerých aktivít a športov - multišport
• Rýchle GPS
• Úžasná výdrž batérie
• Smart funkcie
• Dobrá stabilita hodiniek
• Mobilná aplikácia Garmin Connect v SK jazyku
• Aplikačný store Connect IQ s množstvom aplikácii na prispôsobenie hodiniek

Nevýhody:

• Old school dizajn
• Displej má menšie rozlíšenie
• Jas displeja by sa mohol dať nastaviť
• Plastové telo hodiniek

[autor senand www.wearables.sk]

«
Ďalší
Novší príspevok
»
Predošlí
Staršie príspevky

Žiadne komentáre:

Pridať komentár


Top