ads

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Style6

Je to už skoro mesiac, čo Polar dodal aj na SK trh aktuálne wearable zariadenie alebo presnejšie fitness náramok Polar A360. Táto novinka je vstupom výrobcu Polar na pole fitness zariadení, ktoré merajú srdcový tep priamo na zápästí ruky pomocou optického senzora. Teda aj fínsky Polar sa dal cestou optického merania tepu, tak ako ostatní výrobcovia fitness a smart wearables. A360-ku dnes kúpite za 195€, čo je cena ktorou sa chce priamo postaviť schopnej konkurencii fitness náramkov a hodiniek s podobnými funkciami. 

Ako teda Polar A360 obstojí v našom teste funkcií čítajte ďalej.

Dizajn

Najprv venujme zopár riadkov krabičke resp. baleniu. Celý dizajn sa drží jednotného look-u tak ako ho odštartoval náramok Polar Loop, fitness hodinky M400, či A300. Prednej časti dominuje priehľadná fólia, cez ktorú máte možnosť vidieť práve to podstatné. Balenie obsahuje samotný náramok, micro USB nabíjací kábel a stručný návod.




Celkový dizajn náramku pôsobí jednoducho. Remienok nemá žiadne zbytočné záhyby alebo šrafovanie. Na jednom konci remienka nájdete kovovú obrúčku, cez ktorú prevlečiete druhú stranu remienka a upevníte jednoduchým dvoj-patentom. Tento jednoduchý spôsob zapínania je celkom účinný a remienok pevne drží. Samotný fitness monitor môžete z remienka vybrať a vložiť do remienka inej farby a takto si A360-ku aspoň trošku prispôsobiť. Polar na výrobu použil príjemný a ohybný silikónový materiál. My sme mali na testy čierny remienok, na ktorom sa zvykli zachytávať nejaké tie prachové častice z odevu. Ďalšími farbami sú ružová, biela a modrá, ktoré by mali byť dostupné začiatkom tohto roka. 






Prednej strane náramka dominuje pomerne veľký dotykový TFT displej s rozlíšením 80x160 pixelov, ktorý bol počas testu uspokojivo viditeľný a aj dobre reagoval na swipe pohyb prsta. Zobrazovacia plocha displeja však nie je až po okraj, ale ako vidno po stranách je čierny okraj a nad displejom celkom veľké logo Polar. Nijako to však neovplyvňuje zobrazovanie potrebných informácií a vždy vidíte všetko, čo potrebujete. Na výber máte niekoľko štýlov zobrazenia údajov na displeji, ktoré vám tiež pomôžu prispôsobiť si náramok podľa seba. Displej je zapnutý na niekoľko sekúnd a potom automaticky ztmavne. Pohybom ruky ho však alebo stlačením tlačidla ho opätovne aktivujete. Táto funkcia pomáha šetriť energiu. Na spodnej strane nájdete optický senzor, jeho foto diódy a za malou záslepkou nabíjací micro USB konektor. Náramok má len jedno ovládacie tlačidlo, ktoré sa nachádza na ľavej strane displeja.






Funkcie

Hneď na úvod tejto sekcie si povedzme, že A360-ka nemá GPS ako by možno niekto čakal. Táto skutočnosť určite pridá na výdrži batérie a na druhej strane chápeme, že Polar dopĺňa práve segment fitness náramkov a nie fitness hodiniek. 

Ako väčšina fitness náramkov na trhu aj Polar A360 sleduje dennú aktivitu 24x7, teda počíta prejdené kroky, vzdialenosť, spálené kalórie a spánok. Aktuálne hodnoty uvidíte v ponuke "Môj deň". Ak ste neaktívny viac ako hodinu, tak vás náramok upozorní, že by ste sa mali začať hýbať. V spánkových grafoch nájdete informácie o celkovom čase, plytkom a hlbokom spánku. Kľudový srdcový tep však medzi nimi nehľadajte, Polar A360 meria tep len počas aktivity. Podľa dostupných informácií však Polar pracuje na aktualizácii, ktorá prinesie práve túto funkciu. Kedy to však presne bude, zatiaľ nevieme.




Samotný tréning spustíte jednoduchým kliknutím na príslušnú ikonu aktivity (možno pridať z Polar Flow) a začnete s vašim športovým výkonom. Meranie tepu sa spustí automaticky. Senzor pomerne rýchlo našiel srdcový tep, ktorý sa zobrazí aj na ikonke aktivity. Swipe pohybom si listujete počas aktivity jednotlivými ponukami ako čas aktivity, aktuálny tep - zóny, kalórie atď. Prosto jednoduché a účelné. Nevýhodou je, že náramok nemeria prejdenú vzdialenosť počas záznamu aktivity. Toto ale môže zmeniť ďalšia aktualizácia.

Podľa týchto funkcií je jasné, že A360-ka nie je pre zarytých športových profíkov, ale naopak pre komerčne zameraných ľudí, ktorí si chodia sem-tam zacvičiť a uvítajú hodnoty tepu počas cvičenia. To dokazuje aj skutočnosť, že pri vyšších tepových zónach (záťaži) sa vyskytnú nejaké tie nepresnosti resp. výkyvy merania, čo však nijako nebude prekážať komerčným športovcom.

Oproti novinke Garmin Vivosmart HR je A360 vodotesný (WR30m) tj. vhodný na plávanie a sprchovanie. Odmeria aj plávanie ako aktivitu avšak výrobca nedoporučuje aktivovať meranie tepu.

Výrobca udáva výdrž batérie okolo 2 týždňov, čo sa v podstate aj potvrdilo, teda je celkom uspokojivá. 
Samozrejme, že záleží od využívania optického senzora a smart notifikácií, ktoré znížia výdrž aj na polovicu.




Čo sa môže zísť je preposielanie údajov tepu pomocou tzv. Polar Group Fitness systému do iných Polar zariadení. Táto komunikácia nie je bluetooth smart, ale Polar špecifická, čo znamená že inde ako do Polar zariadení túto informáciu nedostanete. Podľa dostupných informácií musíme opäť skonštatovať, že Polar
pripravuje aktualizácie, ktoré budú pridávať a zároveň opravovať spomínané neduhy alebo funkcie, takže sa máme na čo tešiť.

Samozrejme Polar A360 podporuje všetky obľúbené Polar funckie ako je Smart Coaching, Activity Benefits, Smart Calories. Novinkou je kompatibilita s riešením Polar Club Solution. Podstatou tohto riešenia je pripojenie do športových hodín, kedy všetci zúčastnení na tréningovej hodine môžu sledovať svoj srdcový tep spolu s ostatnými napr. na veľkej obrazovke a tak sa spolu motivovať k lepším výkonom. Táto novinka je ozaj zaujímavá, no zatiaľ pre našu krajinu nedostupná (v Čechách už áno).

Smart notifikácie

Ako to už dnes u väčšiny wearable produktov býva zvykom aj A360 podporuje smart notifikácie. Teda pri spárovaní pomocou bluetooth s kompatibilným smartfónom na displeji náramku vidíte text prijatej sms správy, prichádzajúci hovor, či pripomienku z kalendára. Zabudovaný vibračný motorček vás teda jemným zavibrovaním informuje o spomínanej udalosti. Komunikácia je viacmenej jednosmerná tj. nemôžete náramkom ovládať prehrávač, spúšť fotoaparáta alebo odpísať na sms. Môžete len zodvihnúť prichádzajúci hovor. Trošku vyčítame skutočnosť, že zobrazené sms alebo pripomienky sú orezané, teda text nie je úplný. Čiže na prečítanie kompletnej sms si budete musieť vybrať smartfón.




Programová výbava

Ako všetky Polar zariadenia aj fitness náramok Polar A360 namerané údaje nahráva resp. synchronizuje do mobilnej aplikácie Polar Flow alebo pomocou USB pripojenia do Polar Flow WEB. Obe verzie ponúkajú množstvo možností, funkcií, nastavení a štatistík. Tam si budete vyhodnocovať, sledovať a plánovať tréningy, aktivity, komunikovať s priateľmi a mnoho ďalšieho. Aplikácia je dostupná zadarmo pre mobilné zariadenia iOS a Android. Zatiaľ je v anglickom jazyku, ale Polar prisľúbil skorú lokalizáciu do slovenčiny ako napríklad Garmin s aplikáciou Garmin Connect.




Záver a zhodnotenie

Polar A360 vnímame ako vylepšený fitness náramok Polar Loop 2 pridaním výborného dotykového displeja a optického senzora srdcového tepu. Jeho cieľová skupina sú hlavne fitness nadšenci, ktorí hľadajú výborný dizajn, nepotrebujú GPS a chcú mať prehľad o svojom tepe počas športovej aktivity, čí presnejší výpočet spálených kalórií. Väčšinou teda pre ľudí, ktorí sa sústreďujú v posilňovni alebo preferujú indoor aktivity. Neznamená to však, že si Polar A360 nevie poradiť aj s outdoor aktivitami. Kvalita merania tepu je na tejto úrovni uspokojivá a ako sme už niekoľko krát spomenuli, výrobca bude v najbližších mesiacoch uvoľňovať ďalšie aktualizácie, ktoré vylepšia mnoho funkcií. Výborný displej, univerzálny kábel na nabíjanie, vodotesnosť a Polar špecifické funkcie (Smart Coaching) vás môžu hravo presvedčiť o jeho kúpe.

Výhody

• TFT farebný dotykový displej vždy výborne viditeľný
• Optický senzor na meranie srdcového tepu a možnosť preposielania hodnôt tepu do iných zariadení
• Smart notifikácie a vibračný motorček
• Viac športových profilov
• Vymeniteľné farebné remienky
• Možnosť pripojenia aj iného snímača tepu (bluetooth)
• Nabíjanie klasickým micro USB
• Vodotesný (WR30m)

Nevýhody

• Vyššia cena
• Orezaný text pri smart notifikáciach
• Srdcový tep meria iba počas aktivity (nie 24x7)
• Počas merania aktivity nemeria prejdenú vzdialenosť
• Nemá GPS

[autor senand www.wearables.sk]

«
Ďalší
Novší príspevok
»
Predošlí
Staršie príspevky

1 komentárov:

  1. Dobrý deň, bolo by prosím možné prebrať túto recenziu na náš portál http://www.spotrebitelskytest.sk? Samozrejme s odkazom na autora.

    OdpovedaťOdstrániť


Top