ads

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Style6

Tentokrát sme sa rozhodli priniesť recenziu tohto už dobre známeho fitness náramku Garmin Vívosmart HR, ktorý sa dostal na SK trh asi tak pred rokom, presne v tomto období. Vívosmart HR je pokračovaním, teda druhou generáciou v produktovej línii Vívosmart a najväčšou inováciou bol optický senzor srdcového tepu.

Použitím spomínaného optického snímača tepu sa tak zaradil do skupiny fitness náramkov ako sú Fitbit Charge HR, či Polar A360. Výrobca Garmin začal vo veľkom používať ich nový Elevate senzor aj v ďalších produktoch ako sú napríklad Forerunner 235, Forerunner 735XT, či fénix 3.

Garmin Vívosmart HR dokáže merať srdcový tep 24/7, zobrazuje smartnotifikácie z mobilného telefónu a samozrejme sleduje športové aktivity - beh, chôdza, fitness... a čo je najdôležitejšie, že cenou smelo konkuruje spomínaným rivalom.

Pozrime sa teda, či sa naozaj oplatí kúpiť si ho.

Garmin Vívosmart HR: Balenie a dizajn


Najprv povedzme pár slov k baleniu. Dizajn krabičky je verný produktovej línii Vívo, menej farebný a cez priesvitnú časť uvidíte vášho nového krásavca. Balenie obsahuje náramok, nabíjaciu kolísku a návod. Čiže nič viac a nič menej alebo všetko, čo sa patrí.





Venujme sa teraz dizajnu samotného náramku, ktorý by mal byť pre každého dôležitý ak chce náramok nosiť na ruke 24/7 a monitorovať celodenné aktivity aj spánok. V skratke povedané, náramok musí správne a hlavne pohodlne sedieť na ruke. Svojim dizajnom je náramok skôr skromný ako výstredný, čiže určite nebude pútať pozornosť okolia. Dostupné sú tri farby - čierna, fialová a modrá a dve veľkosti. Najvýraznejšia je práve modrá, čierna a fialová sú takmer identické. Treba spomenúť, že remienky sa nedajú vymeniť a sú v dvoch veľkostiach - Regular, pre štandardné rozmery zápästia a XL len v čiernej farbe. Hrany náramku sú oblé, takže sa nezachytáva o oblečenie ako vidno na obrázkoch je trošku hrubší, keďže na spodnej strane skrýva optický senzor tepu, ale za to ľahký. Materiál remienka je príjemný na dotyk a dobre ohybný a pevný.



Na hornej strane si všimnete LCD dotykový displej s rozlíšením 160x68 pixelov s podsvietením, ktoré zabezpečuje dobrú čitateľnosť aj v tme. Displej je takisto dobre čitateľný aj na priamom slnku. Na swipe pohyb prsta reagoval dobre a náramok sa ovláda naozaj intuitívne, takže si viete pohodlne pozrieť všetky namerané údaje.




Garmin Vívosmart HR: Sledovanie osobných aktivít a športov


Náramok už klasicky počíta prejdené kroky, nastúpané poschodia, prejdenú vzdialenosť, meria srdcový tep kontinuálne počas dňa a kvalitu spánku počas noci. Novinkou sú aktívne minúty (activity minutes), nastúpané poschodia a zostalo aj populárne upozornenie na neaktivitu (activity bar). Táto známa funkcia vás upozorní jemným, ale za to citeľným zavibrovaním, aby ste sa začali hýbať čo funguje naozaj spoľahlivo.




Domovská obrazovka zobrazuje aktuálny čas a medzi jednotlivými prehľadmi aktivity alebo nastaveniami sa prepínate swipe pohybom prsta po displeji. Náramok reagoval na swipe pohyb dobre a plynulo, prepínanie funguje ozaj rýchlo. Poradie obrazoviek si viete prispôsobiť v mobilnej aplikácii Garmin Connect a tak si sami viete nastaviť poradie resp. vidieť to, čo vás zaujíma. Na displeji vidíte dokonca aj grafické znázornenie hodnôt vášho srdcového tepu. Samozrejme uvidíte aj dôležité hodnoty tzv. resting heart rate, čiže kľudového tepu. Toto je jedna z vlastností, ktorou Vívosmart HR vyniká a predčí aj konkurenciu.



Čo sa týka presnosti merania vzdialenosti podľa počtu krokov, tak odchýlky sú rádovo od 100 o 500 metrov, záleží od konkrétnej aktivity a terénu. My sme merali na dlhšej prechádzke v lese oproti hodinkám Garmin Vívoactive so spusteným GPS. Treba však pripomenúť, že tak ako každý akcelerometer, či už vo Fitbit alebo Polar zariadeniach napočítava kroky aj pri niektorých iných aktivitách - pohupovanie sa na koncerte, šoférovanie atď. odchýlka je však akceptovateľná.

V spánkových štatistikách sa dozviete hodnoty tvrdého, plytkého spánku, prebudenia a celkového trvania. Do spánkového módu náramok nemusíte prepínať, stačí v mobilnej aplikácii nastaviť kedy orientačne chodíte spávať a náramok všetko zariadi sám. Namerané hodnoty si však budete vedieť pozrieť iba v mobilnej aplikácii - tak je tomu aj u konkurencie.




Pomocou Vívosmart HR viete sledovať aj vaše športové aktivity. Stačí v menu vybrať beh, chôdzu alebo iná aktivita a následne si v aplikácii budete môcť zatriediť aký konkrétny šport ste vykonali. Dôležité je, že si meriate srdcový tep a tým pádom budú hodnoty spálených kalórií presné a taktiež budete vedieť, či efektívne cvičíte (podľa HR zóny tepu). Nezabúdajte však, že nameraná vzdialenosť bude odhadnutá pomocou akcelerometra, keďže náramok nemá GPS (Garmin dnes už ponúka aj verziu s GPS - Vívosmart HR+).



Čo sa týka presnosti merania tepu tak sú tam určité odchýlky, s ktorými však musí každý počítať, keďže sa teplota ľudskej kože ako aj okolia mení. Keď porovnáme optické meranie versus meranie s hrudným pásom, tak väčšinou pri nábehu - začiatku aktivity vidieť nejaký ten rozdiel, ale potom sa všetko zrovná. Elevate senzor Garmin začal používať aj v top produktoch akými sú Fénix 3 alebo Forerunner 735XT, teda môžete sa na údaje pokojne spoľahnúť. A taktiež treba povedať, že Vívosmart HR nie je určený pre profesionálnych športovcov ktorým záleží na úplne presných hodnotách. Zaujímavou funkciou je možnosť preposielania aktuálnych hodnôt srdcového tepu do iného kompatibilného zariadenia využitím ANT+ technológie. Skúšali sme to s hodinkami Vívoactive a fungovalo to bez problémov. Stačí aktivovať túto funkciu na náramku, na hodinkách dáte hľadať HR senzor a spárovanie prebehne za pár sekúnd. Môžete sa teda takto "zbaviť" používania hrudného pásu a mať hodnoty tepu z optického senzora.



Garmin Vívosmart HR: Smart funkcie


Smart notifikácie, ktoré náramok ponúka sú štandardne Garmin-ovské. Ak je náramok v bluetooth spojení s vašim mobilným telefónom, či už Apple alebo Android spoľahlivo dostávate priamo na displej informácie o prichádzajúcom hovore, sms alebo správe z obľúbeného messengera (1 riadok textu) i pripomienky z kalendára. Všetko funguje ako má - spárujete a prijímate. Bluetooth spojenie bolo počas používania stabilné.

Pomocou náramku môžete ovládať (play, stop, next, previous) hudobný prehrávač na vašom telefóne alebo ak patríte k adrenalínovým nadšencom Garmin VIRB.

Na displeji náramku sa dá takisto zobraziť aktuálne počasie, ktoré však doťahuje dáta z internetu cez váš smartfón a funguje podľa aktuálnej lokality.

Garmin Vívosmart HR: mobilná aplikácia


Tí, ktorí sa v problematike vyznajú vedia, že na synchronizáciu nameraných údajov slúži mobilná aplikácia Garmin Connect. Je dostupná zadarmo pre zariadenia Apple a Android a výhodou je jej lokalizácia do SK jazyka. Garmin Connect má však aj WEB verziu, teda všetky údaje si budete vedieť pozerať aj na PC vo WEB prehliadači.

V Garmin Connect si teda pozeráte všetky štatistiky, zúčastňujete sa súťaží, či zdieľate vaše dosiahnuté úspechy s vašimi známymi a rodinou. Nájdete v nej všetky informácie a je dosť komplexná, čiže si na ňu budete musieť zvyknúť. Keď si však zvyknete nebudete mať žiadny problém.




Garmin Vívosmart HR: Batéria a vodeodolnosť


Výrobca udáva výdrž batérie až 5 dní so zapnutým senzorom tepu - 24/7 a smart notifikáciami, čo môžeme aj potvrdiť. Ak smart notifikácie vypnete, výdrž batérie sa skoro o polovicu zvýši.

Čo sa týka vodotesnosti výrobca udáva 5ATM teda iba vodeodolnosť, čo znamená vhodný na sprchovanie a povrchové plávanie.

Záver a zhodnotenie:


Fitness náramok Garmin Vívosmart HR je určite dobrým nástupcom predošlej generácie. Bol prvým produktom výrobcu Garmin, kde bol predstavený vlastný senzor tepu (Elevate technology) na zápästí ruky. Svojim dizajnom možno neohúri, ale za to spoľahlivými funkciami určite. Pre našincov je nepochybne výhodou aj lokalizácia mobilnej aplikácie Garmin Connect do slovečiny. Keďže už nie je novinka, tak cenou smelo konkuruje ostatným značkám a je len na vás, pre ktorú z nich sa rozhodnete.

Výhody

• Jedno z najpresnejších meraní počtu krokov a spánku
• Pomerne veľa funkcií
• Meranie aj kľudového srdcového tepu
• Možnosť preposielania hodnôt tepu do iných zariadení

• Spoľahlivo fungujúce smart notifikácie a vibračný motorček
• Aplikácia Garmin Connect aj s slovenčine

Nevýhody

• Dizajn, pre niekoho až príliš decentný
• Nemá GPS (má ho však drahšia verzia +)
• Občasné malé problémy so synchronizáciou údajov do mobilnej aplikácie

[autor senand www.wearables.sk]

«
Ďalší
Novší príspevok
»
Predošlí
Staršie príspevky

1 komentárov:

  1. Tady souhlasím s recenzí, Garmin vívosmart HR je jedním z nejlepších fitness náramků na trhu a to za docela dobrou cenu. Avšak ještě o trochu lepší považuji náramek Samsung Galaxy Gear Fit 2. Z pohledu ceny však doporučuji Xiaomi Mi Band 2, ideální například pro ty, co chtějí teprve fitness náramky vyzkoušet a nepotřebují ještě xx různých měření. Takhle za mě ;-)

    OdpovedaťOdstrániť


Top