ads

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Style6

Vedieť aktuálne hodnoty srdcového tepu patrí ku každému správnemu športovému výkonu. Výrobca Mio sa v tomto obore pohybuje od roku 1999. Kým svetové značky ako Polar alebo Garmin používajú na kontinuálne meranie srdcového tepu hrudné snímače, Mio razí smer kontinuálneho merania tepu priamo na zápästí. Vyvinuli a patentovali si technológiu merania pulzu optickou metódou na zápästí. Licenciu úspešne predávajú ďalej takým značkám ako TomTom alebo Adidas. Mio má v ponuke niekoľko wearable zariadení ako Mio LINK, Mio VELO, Mio ALPHA, ktoré tiež merajú srdcový tep.

Jednou z posledných noviniek je Mio FUSE, ktorý sme predstavili v novembri.

Mio FUSE kombinuje v sebe plnohodnotný snímač srdcového tepu na zápästí a monitor osobnej aktivity. Táto kombinácia dnes už nie je ojedinelá. Merať kontinuálne srdcový tep na zápästí dokáže aj Fitbit Charge HR alebo pripravované novinky fitness hodinky Fitbit Surge a fitness náramok Jawbone UP3.

Ako teda FUSE obstál v našom teste? Čítajte ďalej.

Dizajn a rozmery


Túto kapitolu vždy začíname opisom balenia a ani tento krát to nebude inak. Balenie všetkých Mio produktov je charakteristické hranatou malou krabičkou. Ani v tomto prípade to nie je inak. Malá krabička a magnetickým vekom skrýva všetko, čo budete potrebovať - samotný náramok Mio FUSE efektne stočený do oblúka, nabíjací USB kábel neštandardného tvaru a stručný návod na obsluhu.

 


Mio FUSE má tvar pásika širokého 2,5 - 3 cm, vyrobeného zo silikónového materiálu, ktorý je veľmi príjemný na dotyk, úžasne ľahký. Na remienok a zabezpečí správne priľnutie na kožu. Aj napriek jeho šírke ani nebudete vedieť, že máte pripnuté niečo na zápästí. Samotný snímač tepu s monitorom aktivity je zaliaty v remienku, čo podporuje celkový minimalistický vzhľad. Na spodnej strane nie sú vidieť žiadne skrutky ani nity. Sú tam umiestnené LED diódy, ktoré slúžia na meranie srdcového tepu pomocou už spomínanej optickej metódy.




Na vrchnej časti, takmer v strede remienka je nenápadne ukrytý LED maticový displej červenej farby. Zobrazované informácie boli dobre viditeľné pri rôznych svetelných podmienkach. Na pravej strane od displeja je umiestnená LED dióda, ktorá slúži na indikáciu tepovej zóny pomocou zmeny farby.



Mio FUSE sa vyrába v dvoch rozmeroch - L a S/M a v dvoch farebných kombináciách - čierno-červená a čierno-tyrkysová.

Ovládanie a funkcie


Na ovládanie Mio FUSE slúžia tri nenápadné dotykové tlačidlá. Po stranách displeja sú umiestnené dve, ktoré slúžia na prepínanie jednotlivých položiek v menu. Jemným dotykom prepínate medzi aktuálnym časom, progresom v dosiahnutí cieľa, prejdenou vzdialenosťou, počtom prejdených krokov a množstvom spálených kalórií. Poradie zobrazenia hodnôt na displeji si viete prispôsobiť v mobilnej aplikácii.
Zaujímavosťou je, že ovládanie funguje správne vtedy, keď máte ruku natočenú smerom k sebe tak ako keď pozeráte na hodinky. Týmto Mio zabezpečil, aby tlačidlá neboli aktivované počas aktivity, keď napríklad máte ruku pri tele a máte dlhý rukáv. Ovládanie sa dá automaticky zamknúť.

Nechýba vám tu niečo? Áno? Nespomínali sme zatiaľ monitorovanie kvality spánku. FUSE bohužiaľ nevie monitorovať spánok, teda aspoň zatiaľ. Táto funkcia možno pribudne v ďalšej aktualizácii.

 



Tretie ovládacie tlačidlo sa nachádza v strede nad displejom a slúži k aktivácii režimu merania srdcového tepu resp. režimu cvičenia. Po dlhšom stlačení začne Mio FUSE vyhľadávať váš srdcový tep a na displeji sa rozsvieti nápis FIND. Detekcia tepu bola rýchla, trvala nám v priemere 5 - 10 sekúnd. Záleží však na správnom utiahnutí remienka a samozrejme od hrúbky kože používateľa. Následne môžete začať vašu aktivitu a Mio FUSE vás informuje zmenou farby LED diódy o aktuálnej tepovej zóne. Pri prechode medzi zónami jemne zavibruje a dióda zmení farbu podľa nastavenia. Hraničné hodnoty tepových zón nastavujete v mobilnej aplikácii Mio GO. Opätovným podržaním prsta na stredovom tlačidle meranie ukončíte a po synchronizácii s mobilnou aplikáciou namerané hodnoty tepu uvidíte v prehľadných grafoch.

Fitness náramok prepojíte s inými zariadeniami pomocou Bluetooth alebo nemenej používanej technológie ANT+. Môžete ho tak využiť napríklad na meranie tepu v spojení s wearable zariadeniami ako sú napríklad Garmin Vívosmart, Vívofit alebo Polar Loop.

Výrobca udáva vodotesnosť WR30m, takže smelo môžete použiť FUSE aj pri plávaní a on bude kontinuálne merať váš srdcový tep. Buďte si vedomý, že zmena teploty môže ovplyvniť výsledky nameraných hodnôt tepu.

Pri zapnutom displeji a kontinuálnom meraní tepu vydrží FUSE okolo 7-10 hodín, bez displeja asi 20 hodín. Pre bežné používanie sa výdrž pohybuje okolo 5 dní a nabitý bude do 2 hodín.




Mobilná aplikácia


Konfiguráciu fitness náramku Mio FUSE vykonávate pomocou mobilnej aplikácie Mio GO dostupnou zadarmo pre zariadenia s OS iOS a Android. Aplikácia má jednoduché a pomerne prehľadné ovládanie a s náramkom ju spojíte pomocou Bluetooth. Namerané hodnoty osobnej aktivity a srdcového tepu sú zobrazené v zozname aktivít. Hodnoty srdcového tepu vidíte aj v grafickej prezentácii. Aplikácia nám príde jednoduchá, ale na druhej strane spĺňa svoj účel.




Veľkou výhodou Mio FUSE je možné prepojenie s populárnymi fitness aplikáciami tretích strán ako sú RunKeeper, Endomondo, Strava, iBike, Runtastic, Wahoo atď. Po spárovaní pomocou bluetooth uvidíte aktuálne hodnoty vášho srdcového tepu. Skúšali sme to s aplikáciou RunKeeper a Strava a celé spojenie  fungovalo bez problémov. Na toto sme však pri Mio senzoroch celkom zvyknutí.


Záver – hodnotenie


Fitness náramok Mio FUSE vcelku dobre spája monitor aktivity a senzor srdcového tepu ako jeden z prvých wearable zariadení. Berieme to ako prvý a celkom dobrý pokus značky Mio o vstup do sveta monitorov aktivity. Vidíme tam určitý priestor na vylepšenie, čoho sa zrejme v budúcnosti snáď aj dočkáme. Kompaktným dizajnom a nízkou hmotnosťou sa stáva FUSE vhodným doplnkom každého aktívneho športovca, ktorému nevyhovuje používanie hrudného snímača a zároveň chce mať prehľad o osobnej aktivite počas celého dňa.

+Klady:

•Jednoduchý a kompaktný dizajn
•Vodotesnosť
•Spoľahlivé kontinuálne meranie srdcového tepu
•Prepojenie s fitness aplikáciami tretích strán
•Prepojenie s inými zariadeniami pomocou bluetooth a ANT+

-Zápory:

•Výdrž batérie by mohla byť ešte lepšia
•Chýba sledovanie kvality spánku (možno prinesie nový firmware)
•Chýba zvuková signalizácia pre prechode cez hranicu tepovej zóny
•Jednoduchá mobilná aplikácia – chýba viac detailov

[autor senand www.wearables.sk]

«
Ďalší
Novší príspevok
»
Predošlí
Staršie príspevky

Žiadne komentáre:

Pridať komentár


Top