ads

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Style6

Na konci prezentácie počas výstavy IFA 2015 v Berlíne, prezident Sony neoznámil príchod Sony SmartWatch 4 v čo väčšina účastníkov dúfala, ale novú značku inteligentných hodiniek s názvom Sony Wena. Skratka Wena znamená "Wear Electronics Naturally", čo preklade znamená "Nosiť elektroniku prirodzene".

Produkt Sony Wena bol spustený začiatkom septembra na Sony prvej crowfunding-ovej platforme a radí sa medzi ďalšie zaujímavé projekty. Tzv. SA program dovoľuje priamo zamestnancom Sony prezentovať svoje nápady a ostatní môžu prispievať peniazmi a podporou a samozrejme aj kúpiť resp. zarezervovať daný produkt. Je to obdoba portálu kickstarter avšak v podaní Sony.



Sony Wena sami o sebe nie sú smart hodinky, inteligencia prichádza z remienka. Ak sa vám zdá, že to je naozaj inovatívny nápad, nie je to tak. Podobný prístup je použitý napríklad v Urban Speed e-strap od výrobcu Montblanc.

Dizajn, špecifikácia a cena

Smart hodinky Sony Wena boli navrhnuté s myšlienkou na hlavné funkcie, ktorými sú:
- smart notifikácie pomocou LED indikátorov a inteligentnej vibrácie,
- monitorovanie osobnej aktivity,
- funkcia mobilnej peňaženky využitím technológie NFC s japonským štandardom Felica

LED pásik s indikátormi je umiestnený v spone remienka na dolnej strane a vibrácie zabezpečuje inteligentný vibračný motorček, ktorý dokáže meniť intenzitu a trvanie vibrácie. Samozrejme, že hodinky musia byť neustále prepojené so smartfónom.



Na začiatku majú byť k dispozícii štyri verzie Sony Wena. Všetky štyri varianty pracujú s kryštálovo elektronickými oscilátormi a hlavným rozdielom nie sú funkcie, ale samotný dizajn (rôzne farby ciferníka) a cena. Dva jednoduché modely, čierne a strieborné a dva prémiové opäť strieborné a čierne.



Poďme sa pozrieť najprv na jednoduchšie modely. Strieborný ciferník je nazývaný Sony Wena "Three Hands", teda troj-ručičkový a je dostupný cca. za cenu 280€ (£210). Ďalší model je podobný, no má čierny ciferník, čo zvýšilo cenu na 380€ (£280), no celkom nie je jasné prečo. V prémium verzii pribudol navyše chronograf a tú môžete mať za 500€ (£375), samozrejme že strieborný kus bude lacnejší :-).
Takže suma sumárum ceny sú dosť vysoké.

Z diaľky vyzerajú Sony Wena ako tradičné ručičkové hodinky s moderným a lákavým dizajnom. Vďaka patrí japonskému výrobcovi hodiniek Citizen, ktorý pomáhal s ich návrhom. Telo hodiniek patrí medzi robustnejšie a tým, ktorí majú užšie zápästie sa môžu zdať trošku väčšie. Rozmer ciferníka 42 mm je dnes používaný vo väčšine Android smart hodiniek dostupných na trh.

Keď už spomíname Android, hodinky Wena môžu byť spárované len (aspoň zatiaľ) s iOS mobilnými zariadeniami. Ako už bolo povedané, ručičky ukazujú aktuálny čas, na ciferníku nenájdete žiadnu stopu po smart funkciách.


Batéria a dostupnosť

Výrobca udáva výdrž batérie okolo troch rokov pre jednoduchší model a až päť rokov pre model s chronografom. Nezabúdajme na to, že Wena sú v podstate klasické hodinky na batériu a samotný monitor aktivity, ktorý je v remienku musíte nabíjať raz za týždeň pomocou špeciálnej kolísky.

Wena tím chce toto nové wearable zariadenie spustiť do predaja už začiatkom roka 2016, najprv v Japonsku a po dopracovaní kompatibility s Android zariadeniami aj na medzinárodnom trhu. Nám teda nezostáva len držať palce, aby svojim nápadom oslovili čo najviac zákazníkov.

[zdroj: wtvox.com, autor: senand www.wearables.sk]

«
Ďalší
Novší príspevok
»
Predošlí
Staršie príspevky

Žiadne komentáre:

Pridať komentár


Top