ads

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Style6

Saturáracia alebo obsah kyslíka v krvi (SpO2) – Čo by ste mali vedieť

Fitness náramok alebo monitor aktivity Withings Pulse Ox (staré označenie Pulse O2) umožňuje ako jeden z mála wearables zariadení merať okrem srdcového tepu aj saturáciu - obsah kyslíka v krvi. Povedzme si teda viac, prečo je dobré vedieť množstvo kyslíka v krvi a v čom nám táto informácia môže pomôcť.


Čo je pulzová oxymetria?

Pulzová oxymetria je neinvazívna metóda používaná na kontinuálne zisťovanie saturácie hemoglobínu kyslíkom v arteriálnej krvi, často označovaná ako SpO2 alebo “piaty vitálny znak” (prvými štyrmi sú srdcový pulz, teplota, krvný tlak a dychová frekvencia).
SpO2 alebo saturácia kyslíka v krvi je teda percentuálna hodnota, ktorá vyjadruje úroveň kyslíka dostupného v ľudskej krvi.

Pulzová oxymetria je metóda, ktorú lekári používajú na rýchle zistenie a sledovanie pacientových respiračných (dychových) funkcií. Taktiež sa využíva na určenie, ktorý pacient môže trpieť na hypoxiu (nedostatok kyslíka pre telesný metabolizmus) a mal by podstúpiť ďalšie vyšetrenia.

Osobné sledovanie úrovne kyslíka v krvi

Až donedávna boli lekári jediní, ktorí mali možnosť používať pulzové oxymetre v ich ambulanciách.
V dnešnej dobe miniaturizácie a nižších cien sa však stali tieto zariadenia dostupnejšími pre verejnosť a tak sa vlastné sledovanie SpO2 stalo skutočnosťou.



V podstate každý z nás môže profitovať z merania vlastnej úrovne SpO2. Byť zdravým mladým mužom alebo ženou neznamená, že nemôžete mať úžitok z preventívneho sledovania respiračných problémov – kontrolovanie okysličenia krvi vám môže poskytnúť včasné upozornenie na možný zdravotný problém (plus budete mať históriu meraní, ktoré môžete ukázať vášmu lekárovi, ktorý ich určite ocení).

Ak ste horolezec alebo atlét, ktorý trénuje vo vysokej nadmorskej výške kvôli  zlepšeniu vytrvalosti, meranie saturácie kyslíka v krvi je veľmi podstatné kedže môže ukázať potenciálne život ohrozujúce hypoxické podmienky.

Tento ľahko použiteľný spôsob je tiež skvelý pre ľudí trpiacich rôznymi druhmi chronických ochorení, vrátane astmy a COPD (Chronická Obštrukčná Porucha Pľúc)  pretože im rýchlo pomáha vyhodnotiť závažnosť ich zdravotného stavu.

Ako funguje meranie SpO2 pomocou Withings Pulse Ox?

Počas merania srdcového tepu priložením prsta na zadnú stranu monitora aktivity Pulse Ox sa rozsvieti červená a infračervená foto LED dióda, ktorá presvieti kožu vášho prsta.  Pomer červeného a infračerveného svetla, ktoré prechádza cez foto diódu monitora aktivity Pulse Ox indikuje percento okysličeného versus neokysličeného hemoglobínu obsiahnutého v krvi. Túto saturáciu kyslíka v krvi nazývame SpO2.


Ako máme čítať namerané hodnoty SpO2?

Vaša hodnota SpO2 sa považuje za normálnu, keď je viac ako 95%. Ak je okolo alebo pod 92% vaša krv obsahuje abnormálne nízku úroveň kyslíka a doporučujeme kontaktovať vášho lekára.

Kedy by sme mali merať úroveň SpO2?

Pulse Ox používajte na meranie vašej hladiny kyslíka v krvi hlavne pri odpočinku po alebo počas fyzickej aktivity.

Máte problém zmerať vaše SpO2?

Slabý prietok krvi môže zabrániť meraniu alebo skresliť výsledky merania. Ak máte studené prsty, najprv ich zahrejte, aby sa v nich opäť rozprúdila krv a skúste meranie znova.

Tak a to je všetko o meraní hodnoty saturácie kyslíka v krvi SpO2. Veríme, že teraz máte viac informácií a uvedomili ste si, že je dobré vedieť hladinu kyslíka vo vašej krvi. Jedným z wearable zariadení, ktoré vám takéto meranie umožní v pohodlí domova je fitness náramok Withings Pulse Ox.



[zdroj: blog.withings.com, autor: senand www.werabales.sk]

«
Ďalší
Novší príspevok
»
Predošlí
Staršie príspevky

Žiadne komentáre:

Pridať komentár


Top