ads

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Style6

Bude to ďalší super wearable alebo to funguje dobre len na papieri?

Microsoft všetkých šokoval, keď sa rozšírili správy o novom wearable - fitness náramku, ktorý by mal poraziť konkurentov ako Fitbit a Jawbone. Najprv sa po webe šírili šumy o nových inteligentných hodinkách dostupných ešte pred Vianocami a následne technický gigant potvrdil informácie o novom náramku s farebným displejom, GPS senzorom a ďalšími snímačmi za cenu pod $200.

Bude to úspech alebo fiasko? Pozrime sa bližšie...

Dizajn a spracovanie


Microsoft Band je jedným z najhrubších alebo dizajnovo nie veľmi vydarených fitness náramkov. Vyzerá to tak, že monitorovanie spánku v tomto prípade nebude až také lákavé ako by sa mohlo zdať. Nie je to vôbec tenký pásik alebo jemný náramok ako niektoré monitory aktivity. Vrchná časť obsahuje farebný displej a magnetická nabíjacia spona je na spodnej strane. Obe sú v plochom prevedení, bez akéhokoľvek zaoblenia. Oblý tvar má aspoň remienok.

Porovnajte si dizajn Microsoft Band s Garmin Vívosmart alebo Sony SmartBand Talk a zistíte o čo sa jedná. Obaja konkurenti majú nádherne zaoblený dizajn, ktorý výborne sadne na zápästie.Band má namiesto toho rohy, ktoré ho zbytočne zväčšujú. Áno, v ponuke sú 3 rôzne veľkosti a nastaviteľný remienok, ale pravdepodobne vždy budete mať ťažkosti nájsť tú správnu veľkosť. Zrejme je to daň za veľký senzor srdcového tepu alebo ostatný hardware, ktorý Microsoft dal do náramku resp. remienka.



Dokonca aj 2 tlačidlá – jedno standby a druhé, ktoré aktivuje dostupné funkcie nie sú veľmi komfortné. Sú celkom veľké a pôsobia trošku neohrabano.

Uznajte, že tento dizajn pôsobí staromódne v súčasnom svete wearables a ak vám záleží na pohodlnosti a komforte, asi sa rozhliadnete po niečom inom.

Displej


Microsoft Band má kapacitný 1.4 palcový (11mm x 33mm) TFT plno farebný dotykový displej s rozlíšením 320x106. Je dostatočne jasný, čistý a pôsobí ako ten čo má Samsung Gear S, 2-palcový Super AMOLED. Za cenu okolo $200 dostanete naozaj výborný displej, ktorý si budete užívať.

Zobrazenie na samotnom displeji sa podobá na operačný systém Windows. Microsoft použil užívateľské rozhranie pomocou dlaždíc (tiles) tak ako ho poznáme z PC, notebooku alebo konzole XBOX. Toto nastavenie vyzerá veľmi dobre na takomto tenkom displeji.
Dotykové ovládanie swipe pohybom z ľava do prava je prirodzené a svižné a samotný pohyb v menu náramku sa veľmi podobá pocitu aký máte pri používaní Windows Phone.


Microsoft Band – GPS a senzory


Začali sme s opisom nepekného dizajnu, pochválili sme dobrý displej, tak sa teda poďme pozrieť na výbavu senzorov. So zabudovaným GPS pripojením už nebudete viac potrebovať váš smartfón, aby pri behu presne zaznamenával trasu na mape. Toto je veľký plus Band-u a vlastne vo všeobecnosti aj pre wearables a fitness priemysel. Hoci Polar M400 a napríklad aj Garmin Forerunner 15 sa pokúsili zmazať hranicu medzi monitormi aktivity, GPS šport testermi a inteligentnými hodinkami ako Sony SmartWatch 3 – prvé hodinky s Android Wear a GPS. Ale ani Jawbone UP3 alebo Fitbit Charge HR nemajú GPS senzor a tak Microsoft s ich prvým fitness náramkom udrel kliniec po hlavičke.

Našťastie GPS funguje spoľahlivo. Hoci v súčasnosti je Band dostupný len pre USA (dokonca mobilnú aplikáciu si mimo USA ani nenainštalujete), v blízkej dobe by mal byť dostupný v UK a tak bude možné porovnať presnosť s ostatnými GPS monitormi. Malé upozornenie – pokiaľ chcete začať beh so zapnutým GPS, treba najprv počkať na úplné vyhľadanie signálu, lebo inak údaje nielen počas prvej minúty behu budú zaznamenané nepresne.

Tak ako Intel Basis Peak a Fitbit Charge HR, aj Band umožňuje monitorovanie srdcového tepu 24/7 vďaka masívnemu optickému senzoru srdcového tepu a jednoduchým swipe pohybom kedykoľvek uvidíte váš srdcový pulz.
Band má aj UV monitor žiarenia, ktorý vám povie, či sa potrebujete natrieť opaľovacím krémom alebo nie a samozrejme 3D akcelerometer, gyroskop, senzor okolitého osvetlenia, senzor na meranie teploty a galvanickej odolnosti ľudkej kože.

Sledovanie osobnej aktivity


Náramok dokáže spočítať prejdené kroky a na základe toho celkovo spálené kalórie a údaje potom preniesť do mobilnej aplikácie, o ktorej bude reč neskôr.
Monitorovanie spánku vám poskytne hodnoty ako celková dĺžka spánku, percentuálne hodnotenie (čas strávený spánkom zobrazený na časovej osi), počet prebudení počas noci, počet spálených kalórií v spánku, aké množstvo spánku bolo užitočné a aký bol váš srdcový pulz. To všetko budete vedieť zmerať, keď sa rozhodnete spať s jedným z najnepohodlnejších fitness náramkov na trhu. Základné štatistiky si viete pozrieť priamo na displeji náramku a viac detailov nájdete v mobilnej aplikácii.

Cvičenie a tréning


Tromf nového fitness náramku je sprievodca cvičením prístupný priamo v náramku. Je to v podstate cvičebný program ako napríklad v posilovni, s výzvami k cvičeniu a dodatočnými informáciami v aplikácii.
K začatiu cvičenia jednoducho vyberiete program, o ktorý máte záujem a nahráte ho z aplikácie do náramku. Vyberiete si z celkom veľkého množstva aktivít a športov.
Band neobsahuje hlasové povely takže to, čo máte robiť vám povie len jednoduchým popisom cviku na displeji.
Jednoduchá aplikácia pre beh plne postačuje každému bežcovi. Nečakajte žiadnu kadenciu, stúpanie alebo intervalové dáta, ale uvidíte trasu na mape, farebne znázornenú rýchlosť a priamo na náramku aktuálne údaje ako vzdialenosť, zrýchlenie, medzičasy a srdcový tep.



Notifikácie zo smartfónu


Nepotrebujete inštalovať nijaké dodatočné aplikácie, všetko uvidíte na displeji využitím dlaždíc (tiles), stačí keď si ich nastavíte podľa potreby. Uvidíte notifikáciu prichádzajúceho hovoru, textových správ, e-mailov, pripomienok z kalendára a sociálnych sietí ako Facebook a Twitter. Podpora aplikácií tretích strán zatiaľ nie je, ale v “Notifikačnom centre” si môžete nastaviť upozornenie na prakticky každú správu, ktorá sa objaví na náramku. Takže ak si želáte upozornenie z WhatsApp, nastavíte si zobrazenie na príslušnom tile (dlaždici). Okrem týchto notifikácií budete upozornený aj o stave batérie telefónu alebo o systémových aktualizáciách.

Mobilná aplikácia: Miscrosoft Health app


Microsoft  naozaj vytiahol eso z rukáva, keď urobil Microsoft Band kompatibilný s Android, iOS a samozrejme Windows Phone mobilnými zariadeniami. Health app je teda dostupná pre všetky najpoužívanejšie mobilné platformy. Aplikácia sa snaží byť jedným bodom pre všetky fitness a zdravotné údaje namerané aj aplikáciami tretích strán.
Funguje dobre ako správna aplikácia pre monitor aktivity, v ktorej si pozeráte historické údaje, grafické prezentácie všetkého, čo je prepojené s vašim náramkom. Partnerské aplikácie ako RunKeeper, MapMyFitness, Jawbone a MyFitnessPal sú podporované a ďalšie sú na pláne.


Microsoft Band a výdrž batérie


Výrobca Microsoft udáva výdrž batérie 2 dni a tak to aj je, ak vypnete mód hodiniek. Ak budete chcieť, aby vám Band ukázal koľko je hodín, budete sa musieť zmieriť s výdržou 1 deň. A ak si pôjdete zabehať so spusteným GPS, rovno si pripravte nabíjačku keď dobehnete domov.
Ako väčšina wearables, aj tu budete potrebovať separátne príslušenstvo k nabíjaniu. K náramku Band je dodávaný magnetický klip USB kábel a nabitie do plna prebehne celkom rýchlo do 2 hodín. Fitness náramok je vode a potu vzdorný, ale nie vodeodolný, takže plávanie a sprchovanie si s ním neužijete.

Záver


Pokiaľ ide o dizajn Microdoft Band pripomína robustnú obludu medzi všetkými wearables. Vyzerá to tak, že Microsoft sa zameral skôr na programové vybavenie, teda kompatibilitu pre jednotlivé platformy ako na vyhratie hardwareového boja a vydal náramok čím skôr, len aby niečo mal v ponuke. 
Avšak GPS pripojenie je veľké plus a monitorovanie aktivity funguje dobre. Monitorovanie srdcového tepu 24/7 patrí taktiež medzi kľúčové funkcie a predajná cena okolo $200 (170 Eur) wearable zariadenia s farebným dotykovým displejom je tiež priaznivá. 
Výsledný verdikt a finálne rozhodnutie bude závisieť vždy len na zákazníkoch. Či ich tento nový kúsok wearable technológie od giganta akým je Microsoft presvedčí ku kúpe a používaniu uvidíme v blízkej budúcnosti. 

[zdroj: wareable.com, microsoft.com, autor: senand www.wearables.sk]

«
Ďalší
Novší príspevok
»
Predošlí
Staršie príspevky

Žiadne komentáre:

Pridať komentár


Top